behozzuk a lemaradást

2018.02.28. 14:00

A hótakaró megvédi a vetést a vasi gazdálkodó szerint

A rendkívüli hideg nem árt a vetésnek, mivel hó védi a növényeket. A hidegnek örülnek a gazdák: sok kártevő elpusztul ilyenkor.

Budai Dávid

Szépen fejlődik a repce a hó alatt, mutatja Kiss János gazdálkodó Fotó: Nagy Jácint

Nem ártott a múlt hétvégi nagy hideg  a termésnek, mivel a hótakaró védte a földeket – mondta el Kiss János répcelaki gazdálkodó, aki szeptemberben harminc hektár repcét, októberben pedig ötven hektár búzát, húsz hektár őszi árpát, és két hektár borsót vetett. A gazdát arról kérdeztük, hogy az őszi vetés hogyan vészeli át a most tapasztalható, az átlagosnál is hidegebb február végi kemény telet.

Szépen fejlődik a repce a hó alatt, nem sérült a vetés, mutatja Kiss János gazdálkodó Fotó: Nagy Jácint

Mint megtudtuk, mindennek a kulcsa a hótakaró. A nagy hideg okozhatna gondot, de a hó alatt a növények könnyen átvészelik a zord napokat. Főleg, hogy az igazán hideg időszak legfeljebb csak öt-hat napig tart, a hétvégére már újra enyhülést ígér a meteorológia. A növények fejlődése egyelőre nem indult meg, még csak vegetálnak, az alacsony hőmérséklet ezért sem tud komoly kárt tenni a vetésben. A mostani fagynak inkább örülnek a gazdák, mivel reményt ad arra, hogy a kártevők jórészt elpusztulnak. Az idei enyhe télen naposabb időben többször lehetett látni bogarakat a növényeken, ami nem jelent jót.

Már eléggé megerősödtek a növények

Egyelőre attól sem kell tartani, hogy a hóba fagyott növényeket egy hirtelen jött olvadás magával viszi, mivel annyira viszont nem vastag a földeket borító hóréteg, a növények ráadásul már eléggé megerősödtek, legalábbis a repce esetében – amint azt magunk is láthattuk – ez mindenképpen így van. Amitől tartani lehet olvadáskor, az a belvíz megjelenése a laposabb területeken – fogalmazott Kiss János. Tavaly 150 milliméterrel kevesebb csapadék hullott a Répcelak környéki földekre, mint amennyi kellett volna. Most talán behozza az idő a lemaradást, februárban mindenesetre eddig az átlagosnál jóval több volt a csapadék. A talaj országszerte csaknem telítődött nedvességgel, így az idén leesett csapadék sokfelé már nem tudott beszivárogni. Vas megyében egyelőre nincsenek gondok a belvíz miatt, de az ország keleti felén már most komoly problémát okoz a víz megjelenése a földeken. A Dunától keletre jelenleg 25 szakaszon első-, míg 11 szakaszon másodfokú a belvízvédelmi készültség, több ezer négyzetkilométernyi földterület van veszélyben.

Az is valószínű, hogy a mostani időjárás miatt a február végén, március elején esedékes műtrágyázás néhány növény esetében egy kicsit csúszni fog, hiszen az olvadás után a nedves talajra egy ideig nem lehet rámenni. Kiss Jánosnál a repce és az őszi árpa ugyan már megkapta a tápanyag-utánpótlást, de a búza műtrágyázása még hátravan.

Jó termésben reménykedhetünk

Amúgy a vetés jelenleg jó állapotban van. Annak ellenére, hogy ősszel kissé száraz talajba kerültek a magok, rendben kibújtak a növények, és ha a nyári csapadék is elegendő lesz, jó termésben lehet reménykedni. Ez persze még nagyon messze van, addig bármi történhet.

Most a gépek karbantartása, javítása van soron, hiszen már készülni kell a tavaszi munkálatokra is. Persze a modern gépekhez csak szakszervizben lehet hozzányúlni, de a régebbi traktorokat még házilag javítja a gazda.

Kiss János ilyenkor télen nagyjából kéthetente néz ki a földjeire, szerencsére errefelé a vadkárral nem nagyon kell számolni. Az őzek nem okoznak komoly bajt, vaddisznók és szarvasok meg nem nagyon élnek errefelé.

A veteménynek nem, az embereknek viszont gondot okozott a hó több ízben a napokban. ITT olvashat róla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!