VASVÁR

2018.03.12. 16:00

A természet az egyik fő hegyháti vonzerő – Új turisztikai kiadvány jelent meg

Dinamikusan növekszik a vendégéjszakák száma a Vasi-Hegyháton. Zágorhidi Czigány Ákos, a Vasi Hegyhát-Rábamente Turisztikai Egyesület elnöke adott tavaszi áttekintést a hegyháti turizmusról.

Pogács Mónika

Az új turisztikai kiadványban helyet kapott egy térkép is. A turisták leggyakrabban ezt keresik papír alapon a Tourinform irodában Fotó: Pogács Mónika

 

Az új turisztikai kiadványban helyet kapott egy térkép is. A turisták leggyakrabban ezt keresik papír alapon a Tourinform irodában Fotó: Pogács Mónika

- Egyre karakteresebben látszik, hogy a turisztikai vonzerőt a természetközeliség, a szelíd turizmusra alkalmat adó útvonalak, és a kulturális értékekre tematizált rendezvények adják – erről számolt be Zágorhidi Czigány Ákos.

A térkép maradt

A napokban új turisztikai kiadvány készült, sikerrel debütált az Utazás kiállításon. A kis könyvben az írott szöveg aránya kicsi, abban inkább a fényképek dominálnak. – Az embereknek nincs ideje olvasni, de képi impulzusokból sok információt rögzítenek. Ami azonban tartja magát évtizedek óta, az a térkép. Igazodási, viszonyítási pont. A turisták rendre keresik papír alapon a digitális világban is. Ezért döntöttünk úgy, hogy a füzetet egy leporellószerűen kihajtható térképpel zárjuk – mondta el a kiadványról az egyesületi elnök.

Kiemelt helyen az arborétum

A Vasi-Hegyhát turisztikai szakemberei az éves munka tervezésénél nem hagyják figyelmen kívül a Jeli arborétum egyre inkább növekedő vonzerejét. Az új kiadványban is kiemelt helyet kapott a kert. – Egyértelműen elmondható, hogy ez a térség turisztikai zászlóshajója. Tavaly csaknem 43 ezren váltottak jegyet a kertbe a rövid, kéthónapos rododenron virágzási időszak alatt – mondta Zágorhidi Czigány Ákos. Hangsúlyozta: Magyarország, sőt most már Közép-Európa híres rododendronkertjének megtekintésére akár egy egész napot utaznak a turisták távolabbról. A turisztikai szakma nem teheti meg, hogy ne építsen erre – is. – Kommunikálnunk kell számukra a térség fesztiválprogramjait, a természetközeliséghez igazodó, egész éven át elérhető látnivalókat. A cél az, hogy a már meglévőek mellett újabb tematikus programok szülessenek. A lényeg, hogy a vendégek minél több élménnyel térjenek haza. Ez lehet a legjobb visszavonzó erő a térségbe – tette hozzá az elnök.

A jeli kert tulajdonosa eddig sem fukarkodott itteni beruházásokkal, azonban most az infrastrukturális fejlesztések mellett intenzív növénytelepítésbe kezdtek a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szakemberei. A látogatóknak az újonnan telepített, különleges növények virágzása miatt érdemes lesz nemcsak májusban, hanem az év többi hónapjában is Jelibe utazni. Az így meghosszabbított szezon miatt a Vasi-Hegyhátnak még több lehetősége lesz turisztikai attrakcióit a kert látogatói számára kínálni. Az kimondható, hogy Vasvár és a hegyháti települések jól ismerik helyi értékeiket: azokra kulturális programok, nagyrendezvények, gasztronómiai fesztiválok sora hívja fel a figyelmet. – A jövőben az lesz a feladat, hogy a rendezvényeken bemutatott kulturális és gasztronómiai értékek a teljes turisztikai szezonban hozzáférhetőek legyenek. Ez alatt főleg a helyi termékek értendők. A térségre most a leginkább a méz, a sajtok, a lekvár, a borok, a pálinka jelenléte jellemző. Ezt nemsokára a Vasváron megnyíló helyi termelői piacon is kínálhatják majd az előállítók – árulta el Zágorhidi Czigány Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!