gazdaság

2018.03.14. 07:00

A víz Vasban kemény és még keményebb

Március végéig megérkeznek az előző évi támogatások.

Márkus Antal

A most lehullott sok csapadék nem könnyíti meg a gazdák életét Illusztráció: pxhere.com

Fotó: pxhere.com

A sok eső és áttelelő kártevő azonban megnehezíti a gazdák életét. Az év első két hónapjában több helyszínen tartottak olyan szakmai rendezvényeket Vas megyében, amelyeken több száz gazda és érdeklődő szerezhetett új ismereteket. A Célkeresztben a tápanyag című vasszécsenyi program iránt például – amint azt Both Gyula, a megyei növényorvosi kamara elnöke elmondta – olyan nagy volt az érdeklődés, már két héttel korábban le kellett állítani a regisztrációt. Végül csaknem kétszáz termelő és növényvédelmi szakember előtt két nap alatt 27 előadás hangzott el. Szabó Levente, a Vas megyei Kormányhivatal főosztályvezetője itt mondta el, hogy a megyében évente mintegy 20 milliárd forint támogatást fizetnek ki körülbelül 4200 kérelem alapján: – A mai világban a jó gazdának nem csak agrárszakembernek, de jó közgazdásznak is kell lennie – fogalmazott a szakember. Az előző évi támogatások végösszegeit március végéig kifizetik – ígérte.

A most lehullott sok csapadék nem könnyíti meg a gazdák életét Illusztráció: pxhere.com

Az előadások zömét növényvédőszert, műtrágyát gyártó és forgalmazó cégek megyei képviselőitől hallhatták az érdeklődők. Egyöntetű volt a vélemény, hogy a sok csapadék miatt nehéz lesz a tavaszi indulás a mezőn és a kertekben. Az enyhe tél okán ráadásul gondot okoznak az elszaporodó kórokozók és kártevők is.

Vajkovics Balázs a permetezésekhez használt vizek minőségéről tartott előadást. Elhangzott: megyénkben kétféle minőségű víz található, kemény és még keményebb... Erről a tényről valamennyien meggyőződhetünk, ha az otthoni párologtatóedényeinket ellenőrizzük, hiszen a vízkő az oldalukon-aljukon rendszeresen kicsapódik. A kemény víz hatással van a permetezőgépekre is, de főleg a szerek hatékonyságában látni óriási különbségeket. Ha túl kemény a víz, csökken a hatékonyság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!