gazdaság

2018.04.07. 10:17

A vásárlóknak nem mindegy, hogy mekkora a fűtésszámla

Fontos a vevőknek, hogy mennyibe kerül majd a lakás fűtése, mivel a korszerű technológiákkal havonta több ezer forintot is lehet spórolni, de Szombathelyen azért elsősorban a lakás ára a meghatározó.

Budai Dávid

Most már végérvényesen magunk mögött tudhatjuk a telet, azonban éjszakánként és hajnalban még komoly lehűlésekre számíthatunk, így a fűtésre egyelőre biztosan szükség lesz. A fűtési időszak tartamáról kormányhatározat rendelkezik, hivatalosan május 15-éig tart, persze a társasházak közös képviselői írásban kérhetik a fűtés leállítását, ha a lakók úgy döntenek, hogy már nincsen rá szükség. Egy lakás rezsijében az egyik legnagyobb tétel egyértelműen a fűtésszámla, így egyáltalán nem mindegy, mennyit kell költeni rá.

Az ingatlan.com több mint 30 ezer magánszemély hirdetésén alapuló elemzéséből kiderült, egyáltalán nem mindegy a lakásvásárlóknak, hogy mennyit kell fizetniük majd a fűtésért. A lakásvásárlás előtt állók így inkább a felújított, jellemzően korszerű fűtési rendszerrel rendelkező ingatlanokat keresik, és akár magasabb árat is hajlandóak érte fizetni.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője elmondta: hideg időjárás esetén a felújított, korszerű fűtésű lakásoknál a rezsiköltségek jóval alacsonyabbak, és ez egyre több lakásvásárlónál fontos szempont. A most közzétett elemzés szerint a felújított panellakások – köztük a panelprogramban hőszigetelt ingatlanok – iránti kereslet 10-30 százalékkal nagyobb, mint a felújítandók esetében. A téglalakásoknál pedig 25-35 százalékkal élénkebb érdeklődés mutatkozik a felújítottakra. Az elemzésből kiderül az is, hogy az ingatlant eladók beszámolója szerint a távfűtéses lakásoknál az egy négyzetméterre jutó átlagos rezsiköltség 464 forint, az egyedi mérésű házközponti fűtésűeknél pedig jóval alacsonyabb, 404 forint. Egy 50 négyzetméteres lakás esetén ez havonta 23, illetve 20 ezer forintos kiadást jelent. Gázfűtés esetén az átlagos négyzetméterenkénti rezsidíj csupán 300 forint, míg az egyik legkorszerűbb technológiánál, a geotermikus fűtésnél 276 forint alatti a négyzetméterenkénti átlagérték. Egy 50 négyzetméteres lakás esetében ez 15, illetve 14 ezer forintos havi rezsinek felel meg.

– Általánosságban elmondható, hogy minél modernebb a fűtési rendszer, annál alacsonyabbak lesznek a fenntartási költségek. A távfűtés és házközponti fűtés esetén például az egyedi mérés is fontos, mert akár 5-10 százalékkal alacsonyabb rezsiköltséget eredményezhet – hangsúlyozta a szakértő. Persze a korszerű fűtési rendszer és az alacsony rezsi megjelenik az ingatlanárakban is. – Bár jóval drágábbak a felújítottak, a kereslet alapján a vásárlást tervezők hajlandóak kifizetni a magasabb összeget. A másik oldalról, azaz az eladók szempontjából ez azt jelenti, hogy érdemes a felújításra, fűtéskorszerűsítésre áldozni, mert könnyebben, esetenként hamarabb és drágábban eladhatók ezek a lakások – fogalmazott Balogh László.

Kíváncsiak voltunk, hogy a vasi megyeszékhelyen is megfigyelhetők-e hasonló trendek, mint országosan, illetve a fővárosban, ezért megkérdeztük Mészáros Dóra szombathelyi ingatlanszakértőt. Az ő tapasztalata az, hogy ugyan valóban fontos a vevőknek egy lakás fenntartási költsége, az elsődleges szempont mégis az ár, ezért a régebbi lakásokat is szinte ugyanúgy keresik, mint az újakat.

– Kicsit ugyan valóban nagyobb az érdeklődés a felújított ingatlanokra, de egyrészt az újszerű ingatlanok jóval drágábbak, másrészt az új építésű lakásokra sokat kell várni, ezért nálunk nem olyan nagy a különbség, mint országosan. Jelenleg nagy szélsőségek között mozognak az ingatlanárak mindegyik lakástípus esetében Szombathelyen. A felújítandó lakások négyzetmétere nagyjából 210 ezer forintba kerül, míg a felújítottak 250 ezer forinttól kezdődnek. Téglalakások esetében egy felújításra szoruló ingatlan négyzetmétere 230 ezerről indul, felújított esetében pedig 260 ezer egy négyzetméter, de itt nem ritka a 320 ezer forintos négyzetméterár sem.

A lakásfelújítás és a fűtési rendszer korszerűsítése jelentős tétel a háztartások számára, ám a lakás-takarékpénztári konstrukciók erre is jó megoldást kínálnak, különösen a 30 százalékos, évi maximum 72 ezer forintos állami támogatás miatt. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője elmondta, februárban jelentősen megnőtt a kereslet a lakás-takarékpénztári konstrukciók iránt. Ez részben azzal magyarázható, hogy sokan az extrém hideg miatt most döntöttek a felújításhoz szükséges takarékoskodásról. Ezek a konstrukciók sem egyformák, érdemes összevetni őket, hiszen akár több tízezer forintos különbségek is tapasztalhatók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!