2018.06.06. 07:00
Itt van a friss, piros gyümölcsök szezonja a szombathelyi piacon
A legmegbízhatóbb lelőhelye a friss, jó minőségű hazai gyümölcsnek, zöldségnek a piac, és még kóstolhattunk is.
Fél kiló zamatos málnát vett kóstolóba Völgyesi Józsefék standjánál Vass Tihamérné Erzsébet Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe
Javában érik a cseresznye, a málna, az egres és a ribizli. Másfél hete azt írtuk, mutatóban van már meggy is a piacon, tegnap már jóval több ládában piroslott az árusoknál, a málnával együtt az váltja fokozatosan a 600-800 forintos cseresznyét. Zöldségfronton hasonlóan jó a helyzet: lejjebb ment a primőrök ára, grillrácsra kívánkozik a zsenge szabadföldi cukkini, a héjas zöldborsó, az ízletes, illatos paradicsom, a karalábé, a karfiol és az új-krumpli, amit elég csak alaposan átmosni, megdörzsölni és megsütni: köretként vagy magában is mennyei eledel. Szinte minden áru hazai: külön öröm, hogy nem kell nézni, mennyi ideig utaztatták, míg Magyarországra ért. A legjobb, ha most turbózzuk fel a szervezetünket a gyümölcsökkel és zöldségekkel.
AKTUÁLIS ÁRAK A VÁSÁRCSARNOKBAN
Alma: 399 forint/kg
Cseresznye: 6-800 forint/kg
Citrom: 899 forint/kg
Eper: 1000-1200 forint/kg
Meggy: 699 forint/kg
Kajszibarack: 999 forint/kg
Málna: 2000 forint/kg
Ribizli: 1400 forint/kg
Cukkini: 499 forint/kg
Kígyóuborka: 399 forint/kg
Paprika: 799 forint/kg
Paradicsom: 599 forint/kg
Petrezselyem: 399 forint/csomó
Új sárgarépa: 299 forint/csomó
Újburgonya: 399 forint/kg
Vöröshagyma: 179 forint/kg
Új zeller: 299 forint/darab
Karalábé: 149 forint/darab
Fejes saláta: 150 forint/darab
Újhagyma: 149 forint/csomó
Apróra gyalult uborkát is ízesíthetünk kaporral
A hagymamag között kelt ki a kapor, Biczóné Juhász Magda onnan húzta ki, hogy a hagymát el ne nyomja – a vásárcsarnokban a háziasszonyok örültek a százforintos kaporcsokroknak, és még ötletet is kaptak a felhasználására: lehet vele ízesíteni a tökfőzeléket, és ha az uborkát apróra legyalulják, közé is be lehet vagdosni a kaprot tejföllel. Sóskát és cseresznyét is árult a sárvári asszony, a múltkor azt mondta, még vagy harminc kiló van a fán, azóta szépen lefogyott, igaz, néhány nap múlva jön az utánpótlás, a germersdorfi óriás.
A 83 éves gencsapáti Iker Aranka néni a kertjéből való héjas és fejtett borsót is árult tegnap a vásárcsarnokban, 100 forintot számolt a fejes saláta darabjáért, nem csoda, hogy percenként megállt és vásárolt valaki a standjánál.
Három hektáron termel bogyós gyümölcsöket a Zala megyei Gelsén Völgyesi Józsefné őstermelő. Családi vállalkozásukban sok ember kézi munkájára van szükség, míg a ládákba kerül az eladásra szánt termés. A környékükön sokan foglalkoznak gyümölcstermesztéssel, így megéri nekik a vasi megyeszékhelyig jönni terményeikkel – hosszú évek óta árulják az epret, cseresznyét, megy-gyet, ribizlit a vásárcsarnokban.
A gyümölcsárak épp csak egy kicsit mentek le az elmúlt egy-két hétben, a különbség az, hogy míg két hete inkább frissen elfogyasztották a vevők a cseresznyét, megy-gyet, az epret, most sokan viszik dzsemnek, lekvárnak. Az eperszezon a vége felé jár, helyette került a ládákba a málna, a ribizli, a fehér és vörös egres. A málnának most még 2 ezer forint kilója, ez az induló ára, az eper mérettől függően 1000-1200 forint, a ribizli 1400, az egresből a piros 1200, a fehér 800 forint. Megkóstoltuk, a nagymama kertjét idézte.