MEGYEI KÖRKÉP

2018.07.22. 11:30

Egyre nagyobb problémát okoz a mezőgazdaságban a munkaerőhiány Vas megyében is

Nehéz embert találni a fizikai munkára, pedig sok olyan feladat van a földeken és az állatok körül, amelyeket nem lehet gépesíteni. Van, akit a munka nehézsége riaszt el, és inkább egy multinál vállal állást, mást a magasabb fizetés vonz, amit a határ túloldalán kaphat.

Lakosi Gabriella

A vasi almásban Janzsó László almatermelő éppen az új hajtásokat ellenőrzi

Fotó: Hornyák Emőke

Ha az országos átlagot nézzük, elmondhatjuk, hogy a nyugati régióban minden ötödik álláshely betöltetlen marad, van, ahol már a termés betakarítását is akadályozza a létszámhiány. A helyzet annyira rossz, hogy van, ahol már az is előfordul, hogy a termés 10-20 százalékát a földeken hagyják, vagy csak túléretten tudják összeszedni, így aztán a minőségromlás miatt áron alul kell eladniuk a gazdáknak. Hiába jó például a dinnyetermés, ha a földeken marad és felrobban a napon, mert nincs elég munkás.

A vasi almásban Janzsó László almatermelő éppen az új hajtásokat ellenőrzi
Fotó: Hornyák Emőke

A probléma nem új keletű, de évről évre nagyobb gondot okoz a gazdáknak. A fizikai munka egyáltalán nem népszerű, főleg a mostani fiatalok körében – tudtuk meg Talasz Csillától, a Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetségének titkárától. A szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozások még úgy-ahogy elboldogulnak a megyében, de állatok mellé vagy egy kertészetbe szinte lehetetlen embert találni. Azok közül, akik a környéken hajlandók elvégezni ezeket a feladatokat, a legtöbben inkább már külföldön dolgoznak. A határ közelsége ráadásul tovább nehezíti a helyzetet, hiszen a legtöbben Magyarországon élnek továbbra is, de osztrák fizetésből. A hazai vállalkozások hiába emelnek folyamatosan, még most sem tudnak versenyezni a nyugati bérekkel.

A legtöbben a kétkezi munka helyett inkább a gyárakat választják

Megtudtuk, az ország keleti megyéiből is sokan érkeznek Vas megyébe dolgozni, de a legtöbben közülük is továbbállnak, maximum pár hónapot maradnak. Térségünkben ezért szinte rosszabb a helyzet, mint az ország többi részén. Talasz Csilla azt mondta, talán csak Győr-Moson-Sopron megyében nehezebb fi zikai munkást találni, mint a környéken. A munkaerőt pedig nemcsak Ausztria, de a közeli multik is felszívják. A legtöbben a kétkezi munka helyett inkább a gyárakat választják, hiszen sokszor jobb munkakörülmények között azonos fi zetésért tevékenykedhetnek. Az emberek már nem szeretnének a tűző napon vagy az állatok mellett dolgozni. Utóbbi esetben a munka jellege hathat riasztóan (például az, hogy büdös van az istállóban), addig a termőföldeken más problémával kell szembenézniük a gazdáknak. A mai modern technika ugyanis már megköveteli a felkészültséget attól, aki például traktort szeretne vezetni. Ezen a területen tehát nem is tudnának bárkit alkalmazni, s a szakmai tudás és megbízhatóság is elvárás. Képzett munkaerőből pedig nagy a hiány, hiába folyamatosak a környéken az ilyen tanfolyamok. Problémát jelent még a magas fl uktuáció. De nem csak azért, mert a határ túloldala vonzóbb alternatívát jelent. Az is gond, hogy sokszor csak megbízhatatlan munkaerőt tudnak alkalmazni az ilyen vállalkozások, ezért sok cégnél szinte folyamatos a munkaerőhiány.

Egyre rosszabb a helyzet

Janzsó László almatermelő azt mondta, a problémával ők már évekkel ezelőtt szembesültek, de egyre rosszabb a helyzet. Szinte lehetetlen embert találni, sok vállalkozás a szezonális munkára az Alföldről hozza a munkásokat. Ez a felállás még akkor is kifizetődőbb, ha ez esetben szállást és nemritkán étkezést is biztosítani kell az alapfi zetés mellé. A gazdák még így is sokkal jobban járnak, mint ha a fán maradna a gyümölcs. Elmondta: a környéken nem jellemző, hogy ne tudnák megoldani a betakarítást. Náluk is hasonló okokból hirdetnek már évek óta például Szedd magad! akciót. Úgy gondolja, aki komolyan foglalkozik a vállalkozásával, az még meg tudja oldani a fel adatot, még akkor is, ha szembesülnie kell azzal, hogy ez tényleg egyre nehezebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!