Negyedórás elszámolási kötelezettség

2018.07.11. 12:00

Pontosabb termelési adatokat várnak az erőművektől

Július 1-jétől pontosabb menetrendtartási követelmény lép életbe. Cél a villamosenergia-rendszer működtetési költségeinek csökkentése, az ellátásbiztonság növelése.

VN

 

A kötelező átvételi rendszerben (kát, metár) részt vevő megújulóenergia-termelőktől július 1-jétől pontosabb menetrendtartást vár el a szabályozás, precízebben kell előre tervezniük az általuk megtermelt és a villamosenergia-rendszerbe betáplált energia mennyiségét. A pontosabb menetrend adás csökkenti a villamos energiarendszer működési egyensúlyának fenntartására fordított költségeket, amit a rendszerhasználati díjakon keresztül a fogyasztók fedeznek. A költségek csökkentése mellett a szabályozás másik célja az ellátásbiztonság fenntartása.

Az erőművek menetrendadási kötelezettsége azt jelenti: előre kell jelezniük, adott időegység alatt várhatóan menynyi energiát termelnek és táplálnak be a rendszerbe. Ha ez a becslés nem pontos, akkor a kieső energiamennyiséget kiegyenlítő energiával kell pótolni. Ehhez a szabályozásban részt vevő más erőműveket kell beindítani, ami jelentős többlet költségekkel jár a rendszer üzemeltetése szempontjából. A felmerülő költségeket a rendszer használati díjakon keresztül a fogyasztók fi zetik meg. A szigorúbb menetrendezési szabályok bevezetése a megújuló energiát termelő erőművek hatékonyabb integrációja és a rendszer-üzemeltetési költségek csökkentése miatt szükséges. Július 1-jétől a menetrendadás elmulasztása 0,5 MW alatti erőmű esetében is szankcionálható lesz, valamint a menetrendtől való eltérés miatt fi zetendő szabályozási pótdíj mértéke diff erenciálttá válik, rossz menetrendezés esetén növekszik. A 0,5 MW alatti erőműveket bónusz juttatásával ösztönzik a pontosabb menetrendadásra. A pótdíj mértéke függ a kiegyenlítő energia árától és az adott technológia által termelt energiamennyiség előrejelezhetőségétől. A menetrendtől való eltérés esetén július 1-jétől 0,5 MW üzemméret felett az alábbi esetekben kell pótdíjat fi zetni: szélerőmű, naperőmű vagy 5 MW-nál kisebb névleges teljesítőképességű vízerőmű esetén, az adott elszámolási mérési időegységben (negyedórában) történő értékesítésnek a menetrendtől való 50 százaléknál nagyobb eltérése esetén; 5 MW névleges teljesítőképességet elérő vízerőmű esetén az adott elszámolási mérési időegységben (negyedórában) történő értékesítésnek a menetrendtől való 25 százaléknál nagyobb eltérése esetén; 5 MW-nál kisebb teljesítőképességű biogázból vagy hulladéklerakóból, illetve szennyvízkeze lő létesítményből származó gázból villamos energiát termelő erőmű esetében az adott elszámolási mérési időegységben történő értékesítésnek a menetrendtől való 20 százaléknál nagyobb eltérése esetén; a fentiekben nem nevesített erőmű esetén az adott elszámolási mérési időegységben történő értékesítésnek a menetrendtől való 5 százaléknál nagyobb eltérése esetén.

Újdonság, hogy a pótdíj összege napon belüli menetrenddel csökkenthetővé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!