Nem kedvez a nyár a gazdáknak

2018.08.20. 17:00

A meleg felgyorsította a kukorica érését, de eső nélkül nem tudtak feltelni a szemek

Arról már beszámoltunk, hogy a búza termésátlaga az eddigi évekhez képest alacsonyabb lett, mivel a változékony időjárás sok helyen kárt tett a földeken. Sokáig tartott a tél, márciusban még kemény fagyok voltak, majd néhány hét alatt nyár lett. Most úgy tűnik, kukoricából nem tudnak majd annyit betakarítani a gazdálkodók, mint amennyire számítottak.

Lakosi Gabriella

Előrehaladott a száradás, ha most több csapadék esne, sem segítene már

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

 

Előrehaladott a száradás, ha most több csapadék esne, sem segítene már
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Pedig a szezon elején még úgy tűnt, hogy átlagon felüli lesz idén a termés kukoricából. Szép hosszú csövek jelentek meg a szárakon, ami igen biztató képet festett a mezőgazdászoknak – mondta el Marlovits Norbert, az egyik Vas megyei mezőgazdasági vállalkozás vezetője. Most viszont már látszik, hogy a hőség és az aszály nem tett jót a növényeknek. „Felsült” a kukorica – fogalmazott. Ez azt jelenti, hogy a meleg miatt nagyon felgyorsult a csövek érése, ugyanakkor az eső hiánya miatt nem tudtak feltelni a szemek. Ahol kavicsosabb vagy homokosabb a talaj, ott már a mélyebb rétegekből is felvettek szinte minden vizet a növények.

Torony és Sé környékén teljesen elszáradtak a növények

Azt mondta, csak nagyon lokálisan volt csapadék a megyében, vannak területek, ahol még jobb lehet a termés, de például Torony vagy Sé környéken teljesen elszáradtak a növények. Ha esett is pár csepp, az igazi áztató eső elmaradt. Arrafelé mindenhol lógó csöveket és sárga leveleket látni a kukoricásban. Ha a következő hetekben több csapadék esne, a termésen már nem segítene, a száradás már nagyon előrehaladott – mondta a mezőgazdasági szakember. A búza után tehát úgy néz ki, hogy a kukorica világpiaci árai is emelkednek majd. Nemcsak nálunk okozott ugyanis gondot a szárazság, Franciaországban vagy Svájcban még sokkal rosszabb a helyzet, mint nálunk. Egy új jelenségről is beszélt Marlovits Norbert, amely megnehezíti a gazdák életét. Elmondta, hogy egyre több növényen látni az UV-károsodás nyomát. A növény sejtjeit is hasonlóan károsíthatja a sugárzás, mint az emberi bőrt – tette hozzá. Sokszor a növényeknél túl gyors éréshez vezet. Ez a probléma csak pár éve fi gyelhető meg Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!