FÓKUSZBAN AZ ÚJ NEMZEDÉK

2018.08.22. 20:03

AGRA 56. Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár

Európa ezen részének legjelentősebb nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari vására, az AGRA, augusztus 25. és 30. között az immár 56. alkalommal kerül megrendezésre Szlovénia, Ausztria és Magyarország találkozási pontjánál, tovább erősítve eddigi pozícióját. Idén az agrár-élelmiszeriparon belül a fiatalokat, a generációs megújulást, a digitalizációt, az innovációt, a tudást és az összekapcsolódást helyezi a középpontba.

Nagyhegyes, 2012. július 9. Egy férfi kisbálás szalmát ad fel vasvillával egy teherautóra, amint a szalma betakarítását végzik aratás után Nagyhegyes határában. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

  • AGRA NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI VÁSÁR 2018, FÓKUSZBAN AZ ÚJ NEMZEDÉK
  • Olyan tartalmakat hangsúlyoz, mint a helyi ételek, ökológiai gazdálkodás, gasztronómiai célú ökotermékek, fenntartható erdőgazdálkodás, valamint a nagyhatékonyságú és fenntartható gazdálkodáshoz szükséges mezőgazdasági technika. Az AGRA vásárra számos miniszter, minisztériumi és gazdasági delegáció érkezik Európából. A legjelentősebb szlovén intézmények érdekes kiállításokkal és eseményekkel, szakmai tanácskozásokkal, üzleti B2B találkozókkal mutatkoznak be és folytatnak tanácsadást a látogatók számára. A legrangosabb szlovén intézmények pedig vásári bemutatókkal mutatkoznak be a különböző üzleti, B2B és szakmai találkozókon. A vásár partnerországa Macedónia lesz, amely a macedón mezőgazdaság, gazdaság és turizmus vásáron közreműködő képviselői számára a nemzeti szinten történő szerepléssel lehetővé teszi új, célzott üzleti kapcsolatok létesítését, és a Szlovéniából és nemzetközi térségből érkező több mint 120.000 látogató előtti széleskörű promóciót.

    A díszvendég Macedónián kívül Ausztria, Horvátország, Magyarország, India és Lengyelország képviselteti magát országos és regionális szinten. A 32 országból érkező összesen 1840 kiállító mindösszesen 71.300 m2-nyi területen mutatkozik be.

    AZ AGRA SZÁMOKBAN

    1.840 kiállító

    32 résztvevő ország

    24.000 m2 fedett kiállítófelület

    29.000 m2 szabadtéri kiállítófelület

    3.000 m2 kiállított állatok

    15.300 m2 mintaültetvények, manézs

    Mindösszesen 71.300 m2 kiállítási terület

    Az AGRA vásár minden évben nagy figyelmet kelt a közvéleményben és médiákban. Szlovéniából és a határon túlról mintegy 230 újságíró regisztrálja magát és tudósít a vásárról több mint 800 különböző híradás formájában. A kiállítók több mint 95%-a sikeresnek értékeli a vásáron való szereplést, ezt az értékelést a vásáron való folyamatos részvételük is alátámasztja. Az AGRA vásár látogatottsága is kitűnő, hiszen 2017-ben 120.000-en keresték fel.

    A CEJA – EURÓPAI FIATAL GAZDÁK SZÖVETSÉGE KÖZGYŰLÉSE ÉS MUNKAÉRTEKEZLETE

    A megnyitót megelőző napon kerül megrendezésre a CEJA – Európai Fiatal Gazdák Szövetsége közgyűlése és munkaértekezlete, mely a szlovén Mezőgazdasági, Erdészeti és Élelmiszeripari Minisztériummal közös konferenciával folytatódik. A konferencia összefoglalója a vásár nyitónapján kerül bemutatásra. A vásárt Rok Damijan a szlovéniai Vidéki Fiatalok Szövetsége elnöke nyitja meg a szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszeripari miniszter, az Európai Unió miniszteri delegációi, a nagykövetségek és az európai, valamint a szlovén gazdaság és politikai élet magas rangú képviselői jelenlétében.

    CSÚCSMINŐSÉGŰ ÚJÍTÁSOK A MEZŐGAZDASÁG ÉS ÉLEMISZERIPAR TERÜLETÉN

    A vásár a mezőgazdaság és élelmiszeripar témájában kiállítók kiváló újításaival támogatja a friss elképzeléseket, melyek közül kiemelkednek a mezőgazdaság, gyümölcstermesztés, földművelés, kertészet, borászat és állattenyésztés területén hasznosítható okos IT-készülékek és tartozékok. Bemutatkoznak a mezőgazdasági és erdészeti technológia vezető világmárkái, az ember-és környezetbarát élelmiszerek előállításához szükséges eszközökkel és berendezésekkel kapcsolatos újdonságok, valamint kiváló minőségű termékek, élelmiszerek, az élelmiszerfeldolgozó ágazat ételei és borai, és megismerhetjük a gazdaságok különböző kiegészítő tevékenységeit.

    A LEGKIEMELKEDŐBB ORSZÁGOS, KAMARAI, GAZDASÁGI ÉS SZAKMAI INTÉZMÉNYEK

    A kiállítótérben a legtekintélyesebb országos, kamarai, gazdasági és szakmai intézmények jelennek meg különböző kiállításokkal, tanácsadással valamint szakmai eseményekkel. A Mezőgazdasági, Erdészeti és Élelmiszeripari Minisztérium a vásár minden egyes napján innovatív fiatal gazdákat mutat be. A Méhek Világnapjának a világnapok közé történő besorolása kapcsán fokozott figyelmet kap a méhészkedés hagyománya és annak továbbfejlesztése. Tárgyalásra kerül az invazív növények visszaszorításának problematikája, népszerűsíteni fogják az európai innovációs partnerséget, és interaktív módon mutatják be a 2020 utáni közös mezőgazdasági politikát. A Szlovén Vidéki Fiatalok Szövetségével közösen készítik elő az európai fiatal gazdák szemináriumát. Felhívják a figyelmet a gazdaságok turizmusfejlesztéséhez szükséges különböző pénzügyi eszközök kiaknázására.

    A nemzeti és nemzetközi szakmai kapcsolatok építése területén nélkülözhetetlen szervezetek a Szlovén Szövetkezetek Szövetsége és a Szlovén Mezőgazdasági és Erdészeti Kamara, a Gazdasági kamara – Mezőgazdasági Élelmiszeripari Kamara és Kézműves Kamara.

    A Szlovén Erdészeti Hivatal az Európai Kulturális Örökség Éve jegyében különböző kiállításokon és szakmai tanácskozásokon az erdőhöz való kulturális kötődést mutatja be. Megrendezésre kerül az erdőtulajdonosok jubileumi, 20. favágó-bajnoksága. A vásár alkalmával sor kerül a mezőgazdasági és élelmiszeripari oktatási intézmények hagyományos bemutatkozására is.

    ÁLLATOK ÉS MINTAÜLTETVÉNYEK SZAKKIÁLLÍTÁSA

    Az Agrán már hagyománnyá vált az állatok szakkiállítása. A Szlovéniában elterjedt őshonos állatok az istállókban, valamint a manézsban különböző attrakciók keretében tekinthetők meg. Hagyományosan gazdag marha-, ló-, sertés-, aprójószág-, méhészeti-, kisállatállomány tekinthető meg, valamint a halastóban lévő halak is. Kiemelt figyelemben részesülnek a fiatal gazdálkodók és a gazdaságot az idősektől átvevő fiatalok. Érdekességként a lovak ezúttal sporttevékenység keretében is bemutatásra kerülnek, mint például az akadályugratás, valamint a gyermekek rekreációs lovaglása.

    A növénytermesztés mintaültetvényei is nagy jelentőséggel bírnak, a hangsúly ezúttal a méhészetre helyeződik. Érdekes műhelymunkákra kerül sor, a vásár központi kertjében, a permakulturális kertben és a bemutató kertben, valamint a komlóültetvényeken, a szlovén szőlőtőkeválogatásnál, régi almafajtáknál és mintaparknál idegenvezetést is biztosítunk. A Természet Zöld Gyöngyszemei elnevezésű mintaültetvényen mézelő növények ültetésére és vetésére buzdítanak, valamint ipari, élelmiszeripari és egészségügyi célokra felhasználható kender és olyan régi növények termesztésére, mint például a len, amelyet nem hagyhatunk feledésbe merülni.

    A permakulturális kert és a szalmabála házikó mellett a természettel összhangban történő építkezést és ételeket a Szlovén Permakulturális Egyesület és a Természetes Építkezésért Egyesület fogja bemutatni.

    Annak tiszteletére, hogy Szlovénia sikerre vitte azon kezdeményezését, hogy kijelöljék a Méhek Világnapját, a vásár alkalmával egy Méhház is készül, melyben bemutatásra kerülnek a különböző méhkaptárak és az apiterápia.

    A VÁSÁR FONTOSABB ESEMÉNYEI

    A vásári eseményeket összeségében a fiatal gazdák új elképzelései és kiváló gyakorlata színesíti. Egy külön piactéren fogják bemutatni saját boraikat és kiegészítő tevékenység keretében előállított termékeiket, melyek megkóstolhatók és meg is vásárolhatók. Az agrár-élelmiszeripar területén dolgozó ifjú szakemberek találkozója alkalmával tárgyalásokat folytatnak, és számos tematikus előadáson, szakmai és egyéb más programokon vesznek részt. A Szlovéniai Vidéki Fiatalok szövetsége – mely a kiállítótérben felvilágosítást nyújt arról, hogy milyen segítséget vehetnek igénybe a fiatal gazdálkodók – bemutatni készül a sikeres fiatal termelőket, valamint sok-sok érdekes tevékenységet szervez a gyerekek és a fiatalok számára. Kihirdetésre kerül az Év traktorja cím is.

    A vásár ideje alatt hagyományosan megrendezésre kerülnek a különböző szakmai tanácskozások, előadások, kerekasztal beszélgetések, melyek a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozó ipar aktuális témáival foglalkoznak. Szlovénia európai parlamenti képviselője magyar kollégájával közösen mutatja be az „Okos falvak az okos Európáért és a vidék fényesebb jövőjéért” elnevezésű projektet.

    A Maribori Fejlesztési Ügynökség/Enterprise Europe Network szervezésében sor kerül a MEET4BUSINESS Agra 2018 nevű kooperációs találkozóra, mely a vállalatok számára előre egyeztetett tárgyalások formájában teszi lehetővé a potenciális szlovéniai és külföldi üzleti partnerekkel történő kapcsolatfelvételt és tapasztalatcserét.

    A Szlovén Méhészszövetség kerekasztalt szervez, melynek témája a fiatal méhészek és méhészkedés hagyományát az idősektől átvevő és azt folytató fiatalok tevékenységének jelentősége a szlovén méhészet fejlődése szempontjából.

    A vásáron összesen több mint 150 különböző üzleti-, szakmai-, ágazati- és szórakoztató eseményre, valamint versenyre kerül sor, melyek folyamatosan zajlanak a vásár időtartama alatt. A látogatók a Borházban megkóstolhatják a Vino Slovenija Gornja Radgona borminősítés díjazott borait, illetve az Agra konyhájában megkóstolhatják az AGRA nemzetközi élelmiszerminősítés díjazott ételeit és termékeit. Az Agra piacterén megvásárolhatják a házi készítésű finomságokat és termékeket. A látogatók felfrissíthetik magukat a helyi és regionális kulináris ínyencségekkel, és akár biológiai tanúsítvánnyal rendelkező menüt is választhatnak.

    INPAK

    Biennálé jelleggel az AGRA idején zajlik a 21. Nemzetközi csomagolási, csomagolástechnikai és logisztikai vásár, az INPAK; és azon termékek is kiállításra kerülnek, amelyek részt vettek a 37. szlovéniai csomagolási Oscar-díj válogatáson. A vásár az INPAK-on közreműködő vállalatoknak – melyek megoldásokat nyújtanak és termékeket kínálnak az élelmiszeripar és a mezőgazdaság számára – kiváló üzleti és bemutatkozási lehetőséget kínál.

    Az AGRA vásárt a médiák minden évben kitüntetett figyelemben részesítik. Több mint 230 szlovén és külföldi újságíró regisztrálja magát a vásárra, akik több mint 800 különféle híradás formájában tudósítanak a vásárról. A kiállítók több, mint 95%-a sikeresnek ítéli meg a vásáron való szereplését, melyet folyamatos részvételével is alátámaszt.

    MAGYARORSZÁGI KIÁLLÍTÓK

    A közös magyar kiállítás keretében 19 vállalat fog bemutatkozni, amelyek a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. keretén belül tömörülnek. Ezt a hálózatot nemzeti szintű fejlesztési intézményként Magyarország Külügyminisztériuma és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hozta létre a vállalatok nemzetközi tevékenységének elősegítése érdekében. A hálózat a mezőgazdaságot, élelmiszerfeldolgozó ipart, egészségmegőrzési és egészségügyi technológiát, gépészeti tervezést, elektronikát és gépjárműveket, információs és kommunikációs technológiát, környezetvédelmet, kulturális és kreatív iparágat, képzést, sportközgazdaságtant és városfejlesztési megoldásokat fedi le.

    A vásáron, az AGRA vásár égisze alatt résztvevő vállalatok kínálata rendkívül sokrétű: a borászathoz szükséges tölgyfahordók és egyéb alternatív termékek, mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, füstölt hústermékek, gluténmentes élelmiszerek, tisztítóberendezések és eszközök, laboratóriumi, gyógyszeripari és háztartási porcelán-és üvegtermékek, ajándéktárgyak és dekorációk, méhészeti felszerelések és eszközök, baromfi etetők és keltetők, fagylaltkészítő gépek és egyéb élelmiszeripari berendezések, darálók, őrlőkövek, sziták, burgonya-és hagymahámozók, mezőgazdasági és kertészeti csomagoló-és takaróanyagok, tisztítóberendezések és bab, lencse, szójabab, búza, rizs, napraforgómag, kukorica, lucerna, petrezselyem, fű, különféle szerves termék, szőlő, virág, dísznövény és egyéb gabonafélék és más magvak osztályozásához szükséges berendezések, a megújuló energiaforrások és az építészet területén különféle megoldások, A+-os energiatakarékosságú fűtési rendszerek passzívházakhoz, valamint különféle megoldások a kommunikáció, informatika, rendszerintegráció, internetes portálok készítése, ruházat és hímzés, stb. területén.

     

    MAGYARORSZÁGRÓL ÉRKEZŐ KIÁLLÍTÓK:

     

    Alliance Klaszter

    AMUREX GM Hungária Kft

    Archenerg Cluster

    Bábolna TETRA Baromfitenyésztő és Forgalmazó Kft.

    Brilliance Kft.

    Crystal-Mezőtúr Kft.

    Horvát Tamás e.v.

    Hunland Food Kft.

    Karasai Pécs Kft.

    Königin – Trade Kft.

    Konzorcia

    Lajucso Kft.

    LC Packaging TPI krt

    Optim 1st Kft.

    Thermo-Block Magyarország Kft.

    Trust Hungary Fafeldolgozó és Kereskedő Rt.

    Venison Gusto Ltd

    Witeg-Kőporc Kft.

    Yara Hungária Kft.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!