munkanélküliség

2018.08.23. 14:00

Éves szinten stagnál a vasi foglalkoztatottság

Havi szinten nőtt, éves összevetésben stagnált a szombathelyi és a Vas megyei munkanélküliség is – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júliusi záró adataiból. Hasonló változások látszanak a vasi városoknál, és jelenleg a megyében hét olyan falu van, ahol egy álláskereső sincs a regiszterben.

VN

Ha el is fogadná a parlament, nem lesz egyszerű átvinni a törvényt

Fotó: Shutterstock

Székhely

Szombathelyen 1212 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván július végén. Vegyes a változás, hiszen egy hónappal korábban 83-mal kevesebben, egy évvel korábban 28-cal többen szerepeltek a regisztrált munkanélküliek között a megyeszékhelyen. Az aktív korú helyiek számához viszonyított, vagyis az úgynevezett relatív munkanélküliség így most 2,37 százalékos Szombathelyen. Ugyancsak nőtt és csökkent is a tartósan munkanélküli szombathelyiek száma: havi szinten emelkedés, éves szinten néhány fős csökkenés látszik. Most 326 olyan munkakereső van, aki több mint 365 napja szerepel a regisztrált állástalanok között, egy hónapja 321, egy éve 334 volt.

Megye

A júliusi zárónapra ismét 4 ezer fölé emelkedett a munkakeresők száma. Tavaly ilyenkor 4239 álláskereső vasit számolt a foglalkoztatási szolgálat, most 4237-et, egy hónapja „csak” 3925-öt. Ez azt jelenti, hogy a június végi 2,26 százalék után most 2,44 százalékos a relatív Vas megyei munkanélküliségi ráta. Pozitív változás látszik ugyanakkor a tartós álláskeresők számában: tavaly ilyenkor 1131, most 1033 olyan munkakeresőt tartottak nyilván, aki több mint egy éve nem talál munkát.

Városok

A vasi városok közül háromban 2 százalék alatti a relatív munkanélküliségi ráta a júliusi záró adatsorban. Répcelakon a legjobb az arány: 1,66 százalékos a relatív mutató azzal, hogy a 811 aktív korú répcelakiból 30 a regisztrált munkakereső. Celldömölkön 1,95, Sárváron 1,99 százalékos a relatív munkanélküliségi ráta. A legjobb mutatójú vasi városok közé vehető még Szentgotthárd, ahol egyfős havi emelkedéssel és 25 fős éves csökkenéssel 2,03 százalékos az aktuális relatív mutató. A legmagasabb a relatív munkanélküliség Vasváron, ahol az aktív korú helyiek 3,14 százaléka regisztrált munkakereső, ez 92 fő. Kevéssel, de szintén 3 százalék fölé kúszott a mutató Csepregen: 3,01 százalék a 66 fős helyi munkanélküliséggel. A legjelentősebb emelkedés Őriszentpéteren látszik: a június végi 14 után 24 fős a munkanélküliség, ezzel 1,75 százalék után 2,99 százalékos a helyi relatív ráta. Közben jelentős javulás látható a jánosházi számokban: egy hónapja 55, most 45 álláskeresőt tartottak nyilván, 3 százalék alá csökkent a ráta.

Nulla

Hét olyan vasi falu van, ahol egyetlen álláskeresőt sem tartanak nyilván. Nem egy-egy térségből mutatkoznak a „nullás” községek, hanem szerte Vas megyéből. Egy regisztrált munkanélküli sincs Zsédenyben, Pinkamindszenten, Ólmodon, Nemesmedvesen, Mesterházán, Ispánkon és Cákon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!