korszerűsítések

2018.08.23. 11:30

Még több parkolóhely lesz – A Zanati út és a Varasd utca kereszteződésénél jelzőlámpa segít majd

A vasi megyeszékhelyen zajló fejlesztésekről Illés Károly alpolgármestert kérdeztük: mely korszerűsítések valósultak meg és melyek várhatók a közeljövőben.

VN

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében kiszélesítik az utat

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

 

A Rohonci út és a Bartók Béla körút kereszteződésében kiszélesítik az utat
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A fejlesztéseket három csoportba lehet sorolni: önkormányzati forrásból, európai uniós és kormányzati – például Modern Városok program vagy Terület és Településfejlesztési Operatív program – támogatásából megvalósulók – kezdte Illés Károly alpolgármester. Eddig az európai uniós fejlesztéseket és a kormányzati támogatásból létrejötteket vettük sorra, most az önkormányzati forrásból készülőket összegezzük.

Sok más mellett a Síp utca városi szakaszának felújítását is tervezik

Azon kívül, hogy idén már több, úgynevezett saját forrásból megvalósuló fejlesztést átadtunk, még számos várat magára – emelte ki Illés Károly. – Az önkormányzat elsősorban út-, járda-, kerékpárút-építéseket és -javításokat, parkolóhely-építéseket, valamint csapadékvíz-elvezetési fejlesztéseket valósít meg ilyen forrásból. Korábban a közgyűlés is döntött arról, hogy tavaly 500 millió, idén 1 milliárd, jövőre pedig 1,5 milliárd forintot szán ilyen fejlesztésekre. Ebből idén 500 millió forintot már lekötöttek, reméljük, a többire is lesz költségvetési forrás, a tervek és engedélyek rendelkezésre állnak. Tegnap átadtuk a Szigligeti utca első ütemét, most kezdődik a második. Új információ, hogy a Zanati út és Varasd utca kereszteződésében hamarosan lámpás forgalomirányítás lesz, itt a közbeszerzés megtörtént. A Vépi út, a 86-os és a 87-es utak találkozásánál lévő körforgalomban is gyalogos- és kerékpárút épül. Mintegy 50 millió forint értékben a Felsőőr utcában, valamint a Király utcai tömbbelsőben parkolóhelyeket alakítanak ki. A Bem József utca 10. szám mögötti zöldterületen is új parkolóhelyek lesznek hamarosan. Ezek mellett felújították a Kilátó utcát, és rendbe tették a Brutscher utca, az Ernuszt Kelemen utca és a Sas utca járdáját. Tervezzük még a Síp utca városi szakaszának felújítását.

Mégsem lesz körforgalom

Rákérdeztünk több fejlesztési tervre is, így megtudtuk: mégsem lesz körforgalom a Rohonci út–Bartók Béla körút kereszteződésénél, Illés Károly hozzátette: megvizsgálták a helyszínt, lassítaná a forgalmat, viszont az utakat kiszélesítik, és a jelzőlámpás rendszert is áthangolják. Valószínűleg ősszel kezdődhet az átalakítása, a Nárai utca és a körút kereszteződésében pedig megvalósul a körforgalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!