mindenből több

2018.08.13. 10:00

Meggyben a legjobbak vagyunk mi, vasiak

Vas megyében szinte mindenből több termett, mint az országos átlag, meggyből nálunk szüretelhettek a legtöbbet.

Budai Dávid

A hektáronkénti termésmennyiség meggyből meghaladta a 13 tonnát Vas megyében, ezzel pedig messze a legjobban teljesítettünk országosan

Fotó: Unger Tamás / VN

A szokásosnál két héttel korábban befejeződött a kalászos gabona betakarítása, az előzetes összesítés szerint az elmúlt öt év átlagánál néhány százalékkal kevesebb az idei termés, az árak viszont magasabbak. Idén 1,6 millió hektár vetésterületről 7,6 millió tonna gabonát gyűjtöttek be a magtárakba, ebből 4,8 millió tonna búza. Vas megyében csaknem 59 ezer hektáron vetettek kalászosokat, amiből több mint 46 ezer hektár búza – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében. Az országos átlagot némileg meghaladta a vasi termésmennyiség, várhatóan az eladással sem lesz gond. Növelheti a magyar gabonaexportot, hogy megnőtt a lengyel és a német piaci szereplők érdeklődése a szabad gabonakészletek iránt a hőség és aszály okozta terméskiesés miatt. Magyarországon tavalyhoz képest, a szélsőséges időjárás miatt, minden szántóföldi növényből 200–300 ezer tonnával kevesebb termett, ami 4–8 százalékos terméskiesést jelent. Búzából jelenleg 2–2,5 millió tonna exportáru áll rendelkezésre, amelynek felvásárlása ősszel várható. A nyugat-európai tőzsdéken a búza tonnánként 200 euró, a kukorica ára tonnánként meghaladja a 190 eurót.

A hektáronkénti termésmennyiség meggyből meghaladta a 13 tonnát Vas megyében, ezzel pedig messze a legjobban teljesítettünk országosan
Fotó: Unger Tamás / VN

Nemcsak a kalászosoknak, de szinte minden főbb növénynek csökkent a hektáronkénti termésátlaga tavalyhoz képest. Az év vesztese egyértelműen a kajszibarack, amelyből a tavalyi 7,7 tonna helyett mindössze 1,7 tonna termett hektáronként. Vas megyében ennél picit jobb lett a termés. A 35 hektár barackosból hetven tonnányi gyümölcsöt szüreteltek le a gazdák. A káposztarepcéből országosan ugyanannyi termett, míg meggyből és őszibarackból jobb termésnek örülhetnek a gazdák. Míg utóbbiból nem nagyon van a megyében, meggyből 102 hektárnyi is akad, ahol a hektáronkénti termésmennyiség meghaladta a 13 tonnát, ezzel pedig messze a legjobban teljesítettünk országosan: 12,9 tonnát hektáronként. Komárom-Esztergom megyében 2,5 tonnát takaríthattak csak be, a második legjobb termést pedig Zala produkálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!