árbevétele drasztikusan lecsökkent

2018.08.12. 10:00

Több mint 900 közúti árufuvarozó cég tűnt el

Az OPTEN céginformációs szolgáltató adatai szerint 2018-ban 902-vel kevesebb közúti árufuvarozással foglakozó cég működik Magyarországon, mint 2016-ban – jelentette ki Hantos Zoltán, az OPTEN projektmenedzsere.

VN

 

A vizsgált időszak első évében (2016) 11 054 ilyen profilú vállalkozás összesen több mint 1467 milliárd forint árbevételt ért el. 2017-ben már csak 10 608 vállalkozás maradt talpon, melyek összárbevétele drasztikusan lecsökkent 1 369 milliárd forintra. Az idei évben sem állt meg a cégek számának zsugorodása, jelenleg 10 152 közúti árufuvarozó vállalkozás kamionjai járjak a hazai és külföldi utakat. A piac tisztulását jelzi ugyanakkor, hogy a felszámolási és végrehajtási eljárások száma évről évre csökken, hasonlóan a kényszertörlések számához. A szektor cégfluktuációs indexe (CFI), amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, az országos átlagnál, amely 11-12%, némileg magasabb, bár csökkenő tendenciát mutat. A közúti árufuvarozás felemás teljesítményét, az elmúlt években, a nyugat-európai uniós tagállamok új, piacvédő szabályozásai befolyásoltak, amely az olcsóbb munkabérekre alapozott versenystratégia kifulladását eredményezték.

A szektor jövőjét alapvetően határozza meg a 2017 májusában beterjesztett Európai Mobilitási Csomag, melynek több rendelkezésével nem értettek egyet a fuvarozók és érdekképviseleteik. Elsősorban a kiküldetéssel kapcsolatos rendelkezések, a kabinban töltött pihenőidő kérdése és a megnövekedett adminisztráció kapcsán merültek fel érdekellentétek.

Az Európa Parlament július 4-i ülésén nem szavazta meg a közlekedési és idegenforgalmi szakbizottság (TRAN) kompromisszumos módosító javaslatát, amely tekintettel lett volna a közép-európai államok fuvarozással foglakozó cégeire, és azt visszautalta a szakbizottság elé. Amennyiben nem alakul ki elfogadható kompromiszszumos megoldás, a piaci szereplők romló versenykörülményekkel és a szolgáltatások drágulásával számolnak – zárja elemzését a céginformációs szolgáltató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!