Helyi gazdaság

2018.09.01. 12:00

A csapatépítésnek leginkább az önfejlesztés lenne a lényege

Egy cég akkor prosperál, ha jól „működnek benne” az egyének. A csapatépítés szerencsés esetben nem alkalmi, hanem ismétlődő dolog.

Tóth Kata

Gabulya Beatrix business coach

Fotó: Unger Tamás / VN

Egy program, ami a cégen belül a csoportfolyamatokra, az egymás közötti kommunikációra és együttműködésre hat, ami által fejlődnek a munkatársi viszonyok – a csapatépítésről lesz szó. Nemzetközi tapasztalatokkal felvértezett business coachot, kommunikációs szakértőt kérdeztünk, mi különbözteti meg a csoportos együttlétet a tényleges, hatékony csapatépítéstől. – Függetlenül egy cég méretétől sok múlik a vezetőn – mondja Gabulya Beatrix.

Tapasztalata szerint a régi vágásúak úgy vannak vele: elég ha a dolgozó végzi a feladatát – egy adott termék vagy szolgáltatás értékesítését –, és elég a megfelelő bevételre szert tenni, csapatépítésre viszont nincs szükség. Szerencsésebb, ha egy vezető nem épít falakat maga köré, ha mer tanácsot kérni – ehhez is önbizalom kell –, ha nyitott arra, hogy önmagát és a kollégáit is fejlessze.

– A sikeres cégek teret adnak az önmegvalósításnak és önmotivációnak.

Náluk a csapatépítés szándéka elsődlegesen nem az, hogy a cég céljait megvalósítsák, hanem, hogy a célokat úgy tudják elérni, hogy a megfelelő munkatársak a megfelelő helyen vannak. A csapatépítésnek tehát leginkább az önfejlesztés a lényege. Ha a munkatársak fejlődnek, nő az önbizalmuk, sokkal inkább képesek a (szemlélet)változtatásra. Egy cég fejlődéséhez a munkavállalóknak kellő szabadságot kell kapniuk a feladatok végzéséhez, ezt párosítani kell felelősségtudattal és a felelősségvállalással.

Gabulya Beatrix business coach
Fotó: Unger Tamás / VN

A tréningeken valamilyen tudás birtokába jutnak a kollégák, a megértést követi a rálátás képessége bizonyos helyzetekre, azután jön a tanultak alkalmazása, ami már magatartásváltozással jár – passzívból aktívvá, majd proaktívvá válnak a csapattagok. Beatrix azt is kiemeli: ki kell lépnünk a komfortzónánkból, ha változást szeretnénk, a csapatnak ugyanúgy. Ehhez szükség van visszajelzésre, mi az, amiben jól teljesítünk. Fontos még a csapatépítésnél: megtanítani az embereket arra, hogy asszertívak legyenek, ki tudják fejezni, mit szeretnének, tudják, hol vannak a határaik, mit képviselnek, mire hajlandóak és mire nem. Mindezt úgy közölni, hogy azzal nem bántjuk meg a másikat.

Minden tanulható, és sosem késő elkezdeni a tanulást. Sokan arra hivatkoznak: „így nőttünk fel”, és inkább maradnak sértettek, nem képviselve önmagukat, nem gondolkodva innovatívan, pedig az előrelátóan cselekvő gondolkodás nemcsak a cég számára érték, hanem frissíti, energiadúsabbá teszi a magánéletet is. A magánéleti boldogságot pedig újra bevihetjük a cégbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!