HIRDETÉS

2018.09.19. 10:10

A fix törlesztőrészletű hitelekről röviden

A fix törlesztőrészlet egy ideje igen fontossá vált a hitelfelvevők körében, hiszen a válság és a bedőlt lakáshitelek megmutatták, mennyire nem mindegy, hogy milyen kondíciókkal kötünk meg egy hitelszerződést. A fix kamatozású hitel erre adott egyfajta választ, és sokan választják mind a mai napig anélkül, hogy átgondolnák, vajon mennyit is fizetnek érte.

A fix kamatozású hitel felvétele esetén a törlesztőrészletek a teljes futamidő alatt változatlanok lesznek, ami által kiszámíthatóvá válik a hitel visszafizetése. Ez remek, mondhatnád, de ha megnézed azt a bizonyos fixált kamatot, majd egy másik, változó kamatozású hitelét, számolsz egy kicsit, akkor rájössz, hogy a biztonságnak és stabilitásnak ára van. A fix kamatozású hitelek ugyanis drágábbak a változó kamatozásúakhoz képest, amiknél csak a szerződésben meghatározott kamatperiódusok idejére fixálják a kamatot, de a bank periódusonként változtathat rajta, és ez befolyásolja a törlesztőrészlet nagyságát is.

A jegybanki alapkamat mértéke határozza meg a hitelkamatok jókora hányadát, és a változása befolyásolja a Te törlesztőrészleted alakulását is. Érdemes átgondolni, ha kell, akkor segítséggel, hogy milyen irányba mozoghat a jegybanki alapkamat a hiteled futamideje alatt, hiszen ha csökken, akkor jobban járhatsz egy változó kamatozású hitellel. Ha viszont emelkedik, akkor alacsonyabb szinten fixálhatod a törlesztőrészletedet egy fix kamatozású hitel felvételével.

Jelenleg a jegybanki alapkamat alacsony, hosszú távon egész biztosan emelkedni fog. A hosszú táv meghatározása okozza a dilemmát, hiszen eszerint rövidtávon jobban járhatsz a változó kamatozású kölcsön felvételével. Ha viszont olyan kölcsönt tervezel felvenni, amit évtizedekig fogsz törleszteni, akkor szinte teljesen biztos, hogy a fix kamatozású hitellel jársz jobban!

Bármelyik mellé is teszed le a voksod, alaposan gondold át a lehetőségeket, és hasonlítsd össze a piacon szereplő összes lehetőséget, amit oldalunk segítségével könnyedén megtehetsz! Ha kérdésed lenne, vagy tanácsot kérnél, vedd fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!