harminc százalékos növekedés

2018.09.01. 09:00

Már mindenki nyaralót akar venni – Elsősorban a Balatonon

Kétszer annyian szeretnének nyaralót venni most, mint két évvel ezelőtt. Elsősorban a Balaton melletti hétvégi házak a népszerűek.

VN

A nyaralók árát sok minden befolyásolja

Fotó: Shutterstock

Idén júliusban korábban soha nem látott szintre emelkedett a hazai nyaralók iránti kereslet. Éves szinten 30 százalékkal, 2016 júliusához képest pedig közel 100 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés. Az országos piacon belül a legtöbb eladó nyaralót kínáló balatoni piac is csúcsot ért el idén júliusban. A kereslet éves összevetésben 16 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest, a két évvel ezelőtti szinthez képest pedig 34 százalékkal nőtt az érdeklődők száma – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint a balatoni rekordkeresletet több tényező indokolja.

– Az ingatlanárak emelkedése, a folyamatosan javuló gazdasági kilátások, valamint a rekordalacsony mértékű hitelkamatok arra ösztönzik a vevőket, hogy ne várjanak tovább a vásárlással

– fogalmazott. A portál elemzése szerint Veszprém megyében, ahol a Balaton északi partján lévő nyaralók találhatóak, az átlagos négyzetméterár idén augusztusban 315 ezer forint volt, ami 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A déli parti nyaralóknál pedig a 363 ezer forintos átlagos négyzetméterár az irányadó, ez pedig 29 százalékos drágulásnak felel meg az egy évvel korábbihoz képest. Balogh László hozzátette, hogy a nyaralóknál nagyon jelentős eltérések lehetnek az árakban, azokat ugyanis rengeteg tényező befolyásolja, többek között a telek mérete és alakja; tóparttól, a főúttól, a vasútállomástól és településközponttól mért távolság; az ingatlan állapota és műszaki felszereltsége is.

A nyaralók árát sok minden befolyásolja
Fotó: Shutterstock

A július végén a legolcsóbb déli parti nyaralóként hirdetett ingatlanok közé tartozott egy balatonszemesi hétvégi ház és egy siófoki présház, előbbit 4,9 millióért, utóbbit 5,25 millió forintért kínálta a tulajdonosa.

Az északi parton a legolcsóbb ingatlanok között volt egy badacsonytomaji könnyűszerkezetes ház és telek 2,2 millióért, valamint egy balatonkenesei telek lakókocsival 2,5 millió forintért. Az északi parton egyébként 786, míg a délin 961 eladó nyaralót hirdetnek.

Hétvégi házat persze nem csak a Balaton mellett érdemes venni. A portálon jelenleg 143 Vas megyei eladó nyaralót találtunk, amelyekből az első négy legdrágább Bükön található és a 30-50 milliós kategóriába tartoznak. A legolcsóbb nyaralót Celldömölkön hirdetik, ami egy valóban szerény, mindössze 11 négyzetméteres házikóból és egy csaknem ezer négyzetméteres telekből áll, és mindezért alig kérnek többet, mint egymillió forint. Valamivel többért Nádasdon egy 30 négyzetméteres házikó és egy több mint ezer négyzetméteres telek lehet a miénk. 2 millióért Vasban már a Döbörhegyen és Velemben is hozzájuthatunk egy-egy nyaralóhoz. 4 millió forint környékén pedig már egészen komoly házakat és telkeket lehet venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!