termelők őszi díszben

2018.10.05. 06:59

Ha hűvösebb az idő, jobban pörög a piac

Már őszi idényzöldségekkel is várták a vásárlókat az MMIK előtti termelői piacon csütörtökön. Az érdeklődés nagy volt, rengetegen álltak sorba a standoknál.

Lakosi Gabriella

– Nyáron kisebb volt a tömeg, de a hűvösebb időben nincs hiány a vásárlókból

– mondta Desits Zoltán, akinek húsospultja előtt sorban álltak az emberek. Sok a visszajáró vevő, a legtöbben már nyitásra érkeznek, nehogy elfogyjon az, amit éppen venni szeretnének. A piac nyitvatartásának felénél jártunk ott, akkor már többen szomorúan vették tudomásul, hogy elfogyott a disznósajt. Ennek ellenére senki sem távozott üres kézzel, így is mindenki talált valami kedvére valót. Volt, aki csak zöldségekért jött, azt mondta, ilyenkor szeret sokat vásárolni például a krumpliból. Ezt nem mossák meg előre, mint azt, ami a nagy áruházak polcain van. Ami itt kapható, azt csak kiszedik a földből és leporolják. Így ez eláll télre is, nem csírázik ki olyan hamar. Az emberek úgy gondolják, megéri ilyenkor nagyobb tételben venni, mert sok termelő visszatartja a burgonyatermést, hogy télen sokkal drágábban adhassa el. Nagy sláger még az ősz elmaradhatatlan kelléke, a gesztenye és természetesen a tök is, amiből hatalmas volt a választék. Lehetett kapni almával dúsított sütőtöklevet is. A házi sajtok is nagy népszerűségnek örvendtek, a vevők már rutinosan választották ki, hogy melyik különlegességből szeretnének hazavinni. A szárított őszi gyümölcsök is megjelentek már a kínálatban. A szilva és a vilmoskörte ilyen formában tökéletes nassolni való és sokkal egészségesebb, mint a chips – tudtuk meg.

 

A biozöldséges standnál is türelmesnek kellett lennie annak, aki ilyen finomságokkal szerette volna megtölteni a kosarát, több méteres sorban álltak az emberek. Akinek viszont fontos, hogy vegyszermentes ételeket fogyasszon, annak megérte várni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!