csak óvatosan!

2018.10.08. 07:00

Találtunk olyan tűzifás céget, ahol az azonosító hibás vagy hamis volt

Tűzifarendelés előtt mindenképpen nézzük meg, hogy a kereskedő rendelkezik-e a kötelező azonosító számmal, és annak valódiságát is ellen­őrizzük.

Budai Dávid

Debrecen, 2013. október 11. Fát darabol láncfûrésszel egy munkás a Debrecenhez tartozó Haláp térségében 2013. október 11-én. A Nyírerdõ Zrt. Debreceni Erdészetének munkatársai megkezdték a szociális tûzifának való erdõ kitermelését. Október 15-ig igényelhetik az önkormányzatok a tûzifavásárláshoz kapcsolódó kormányzati támogatást, amelynek összege idén 2 milliárd forint. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt / Illusztráció

Megkezdődött a fűtésszezon, ezzel pedig ismét fókuszba került a tűzifával való visszaélés kérdése. Sok esetben ugyanis nem azt és nem annyit kap a vevő, mint amit megígértek. Amennyiben azonban néhány alapvető szabályt betartunk, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. A legfontosabb, hogy eleve kiszűrjük azokat a kereskedőket, akikkel gond lehet, ezt próbálja tenni a hatóság is.

Ellenőrzik őket

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Né­bih) erdészeti felügyelői folyamatosan ellenőrzik az online tűzifahirdetéseket. Főleg azt nézik, hogy a hirdető rendelkezik-e a jogszabályban előírt EUTR technikai azonosító számmal. Az azonosító megléte garantálja ugyanis a tűzifavásárló számára, hogy az eladó a Nébih hatósági nyilvántartásában szerepel, vagyis nagy valószínűséggel jogkövető kereskedő. A hatóság egy hét alatt 34 helytelenül feladott hirdetést távolíttatott el az egyik népszerű webes hirdetési felületről. A szakemberek azt tapasztalták, hogy az ellenőrzött hirdetők mindössze harminc százaléka tüntette fel érvényes EUTR technikai azonosítóját. Egyre többen tudnak ugyanakkor a technikai azonosító szükségességéről: a szabálytalanul feladott hirdetések mintegy 60 százalékánál a hirdetők – állításuk szerint – rendelkeztek azonosítóval, de elmulasztották azt közzétenni. Az eddigi vizsgálatok aggasztó tapasztalata, hogy a helytelenül feladott hirdetések másik részében valótlan azonosítót adnak meg, amely egyértelműen a vásárlók megtévesztésére irányul. A legegyszerűbben úgy kerülheti el a csalókat, ha ellen­őrzi, hogy a hirdető az EUTR technikai azonosító számát vagy erdőgazdálkodói kódját feltüntette-e. Ha szerepel ezek valamelyike, a megrendelés során jelezze, hogy csak olyan szállítmányt hajlandó átvenni, amelyet a hirdető a Nébihhez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít. Mindig kérjen számlát vagy nyugtát. Átvételkor ellenőrizze, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, a szükséges azonosító számok, valamint a szállított tűzifa fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma pontosan fel van-e tüntetve. Amennyiben ezek az adatok is a vásárló rendelkezésére állnak, az esetleges reklamációját könnyebben tudja érvényesíteni. Minőségi kifogások nyilván előfordulhatnak ilyen esetekben is, de az adatai megadását vállaló kereskedő felé nagyobb bizalommal fordulhat. Az azonosító vagy kód valós meglétét a http://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso oldalon le is ellenőrizheti.

Még mindig a fa az egyik legolcsóbb tüzelőanyag

Az egyik legnagyobb apróhirdetési portálon mi nagyjából húsz Vas megyei tűzifahirdetést találtunk, ahol jellemzően 13–19 ezer forintért kínálják a konyhakész tűzifa köbméterét fafajtától függően. Bizonyos távolságon belül a szállítás általában ingyenes, és több hirdetésben is szerepel, hogy a kereskedő rendelkezik EUTR számmal. Néhányra rákerestünk, és pár másodperc alatt meg is találtuk a céget, így láthatóan valóban működik a rendszer. Találtunk azonban olyan kereskedőt is, ahol a feltüntetett azonosítóra egyetlen céget sem dobott ki a kereső. Ez lehet amiatt, hogy valótlan az azonosító, de előfordulhat az is, hogy egyszerűen rosszul rögzítette a hirdető a számot. Nem tudjuk, mindenesetre célszerű attól rendelni, akinél már az első ellenőrzéskor minden rendben van.

Inkább köbméter

A fa vásárlásakor érdemesebb köbméterben megállapodni, mert az űrmérték kevésbé víztartalomfüggő, mint a fa tömege. Csak jól kiszárított fát vegyünk, mert a nedves fa nem hatékony, ráadásul veszélyes is. Miután 2012-ig folyamatosan nőttek a gáz­árak, a gáztüzelést sok helyen a fatüzelés váltotta ki, főleg vidéken. 2006-ban a fatüzelésre alkalmas kazánok eladása háromszorosára nőtt. De ma is a fa tekinthető az egyik legolcsóbb fűtőanyagnak. Száz kilogramm tűzifa 2014-ben átlag 800 forinttal volt olcsóbb, mint idén augusztusban, vagyis kilónként 8 forinttal drágult négy év alatt a tűzifa. BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!