Black Friday

2018.11.23. 11:30

Óvatosan a hitellel fekete pénteken is!

Nettó keresetünknek legfeljebb a 35 százalékát költsük hitelre. Hatalmas különbségek lehetnek a személyi kölcsönök között.

Vas Népe

Minden hitelfelvételt alaposan mérlegelni kell

Fotó: Shutterstock

A következő napokban, hetekben a Black Friday akciók, és a lassan induló karácsonyi szezon miatt megszaporodnak a családi kiadások. Ilyenkor a háztartások jellemzően nagyobb értékű konyhai gépek beszerzésére, különböző műszaki cikkek megvásárlására szánják el magukat. A kiadások fedezetére sokaknak kézenfekvő megoldás a személyi kölcsön, főleg mivel ma már az ilyen típusú hitelek sokkal olcsóbban elérhetők, mint évekkel ezelőtt. Ugyanúgy, ahogy egy tévénél is érdemes körülnézni, hol a legolcsóbb ugyanaz a készülék, a személyi hitelek esetében is nagy különbségek vannak – mutat rá legújabb összeállításában a BankRáció.hu.

November közepén az ötéves futamidejű, 500 ezer forintos személyi kölcsönök közül a legjobb havonta kevesebb mint 10 ezer forintból törleszthető, összesen pedig 600 ezer forintnál kevesebbet kell visszafizetni a banknak. Ezzel szemben a legdrágább személyi kölcsönöknél több mint 800 ezer forint lehet a végösszeg. A portál adatai szerint a 1,5 millió forintos – szintén ötéves futamidejű – személyi kölcsönök esetében a legjobbak havi törlesztése 30 ezer forintból kijön, öt év alatt pedig kevesebb, mint 1,8 millió forintot kér vissza a bank. Utóbbi kölcsönösszegnél a legdrágább személyi kölcsönök havonta bő 40 ezer forintba kerülnek, a teljes visszafizetendő összeg pedig elérheti a 2,5 millió forintot. Itt tehát már 700 ezer forintos lehet a különbség, ami csaknem a fele a felvett hitelnek. – A személyi kölcsönök iránt nagy a kereslet és a bankok között is fokozódik a verseny, de jelentősek a különbségek. Ezért érdemes alaposan szétnézni a piacon – értékelte az adatokat Trencsán Erika, a portál hitelszakértője. Hozzátette: a személyi kölcsönök ma már az egyik leg­gyorsabban igényelhető banki konstrukciók közé tartoznak, pozitív hitelbírálat esetén akár pár óra alatt folyósítják a bankok a kért összeget.

Minden hitelfelvételt alaposan mérlegelni kell
Illusztráció: Shutterstock

A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a legkedvezőbb konstrukciókat, azaz a legalacsonyabb havi törlesztést, sok esetben feltételekhez, például meghatározott jövedelemhez vagy már meglévő bankszámlához köthetik a pénzintézetek. Trencsán Erika azt is elmondta, hogy a személyi hitelek segítenek a nagyobb kiadások finanszírozásában, de tudatosnak kell maradni. Ez azt jelenti, hogy minden hitelfelvétel előtt alaposan mérlegelni kell, hogy belefér-e a havi kiadásokba a törlesztés. Bár vannak a túlzott eladósodás megakadályozására fékek a rendszerben, egy-egy család maximum a nettó jövedelmének 50 százalékát fordíthatja hitelek visszafizetésére. A szakértő szerint még akkor sem érdemes teljesen kifeszíteni a családi költségvetést, ha nincs egyéb kiadás. – Érdemesebb inkább a nettó jövedelemhez mérten mérsékeltebben, maximum 30–35 százalékig eladósodni, így megmarad a pénzügyi mozgásterünk – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!