Fizetések

2018.12.16. 07:00

A fiatalok többsége emelésre számít

A fiatalok nagyobb arányban számítanak fizetésemelésre, mint korábban, ez derült ki a K&H csoport ifjúsági indexének 2018 második féléves adataiból. Az eredmények azt mutatják, hogy a 19 és 29 éves kor közöttiek több mint 70 százaléka számít fizetésének növekedésére.

VN

Igények és motivációk

Fotó: Pixabay

A felmérés szerint a 19 és 29 éves kor közötti fiatalok több mint fele (52 százaléka) vár csekély, az inflációnál alacsonyabb mértékű fizetésemelést ebben az évben, 22 százalékuk pedig az inflációt meghaladó mértékben számít bérének növekedésére. Csupán egynegyedük nyilatkozta azt, hogy nem számít változásra, míg 2 százalékuk válaszából derült ki, hogy nettó fizetésének csökkentésével kalkulál. Az ifjúsági index 2013-ban végzett adataival összevetve a jelenlegi eredményeket, látványos a pozitív változás, hiszen öt évvel ezelőtt a fiataloknak csak 44 százaléka számított fizetésemelésre.

– Az, hogy a gyerekekkel már kisiskolás korukban beszélgetünk a pénz értékéről, fontos lehet abban, hogy később miként viszonyulnak a munkához, mennyire becsülik meg a munkájukért kapott bért és mennyire lesznek reális elvárásaik a juttatásokat tekintve – hívta fel a figyelmet Horváth Magyary Nóra kommunikációs ügyvezető igazgató.

Igények és motivációk
Fotó: Pixabay

A munkához való hozzáállás Fazekas Éva blogger, álláskeresési tanácsadó szerint nehéz kérdés a mai fiatal generáció számára. – Telefonjukat nyomkodó, komolytalan gyerekeknek látják őket sokan, de valamit mindenképpen érdemes figyelembe venni: az a telefon a munkaeszközük lesz.

Volt-e még egy generáció, amely már gyerekkorában a későbbi munkaeszközét használta így, készségszinten? Ha mind céges, mind háztartási szinten szereznének pénzügyi ismereteket, az sokat segítene. Ha most a harminc év alattiak bérigényét tévesnek és túlzónak minősítjük, azzal egészen biztosan a fiatalok motivációját vesszük el.

Vagy már most megérik bennük az elhatározás, hogy az ország határain kívül boldoguljanak – mondja Fazekas Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!