Családtámogatás

2018.12.05. 09:00

Vizsgálat indult: uniós jogot sért az osztrák támogatáscsökkentés?

Vizsgálat indul az osztrák családtámogatásokat érintő, január 1-jétől életbe lépő változások miatt. Jövőre csaknem 40 ezer magyar gyerek kaphat kevesebb pénzt.

Budai Dávid

Csaknem 40 ezer magyar családot érint

Fotó: Shutterstock

Uniós vizsgálat indul az osztrák családtámogatások ügyében a V4-ek közös fellépése nyomán. A visegrádi országok azt követően fordultak a bizottsághoz, hogy az osztrák kormány úgy döntött: 2019. január 1-jétől csökken az Ausztriában dolgozó uniós állampolgároknak a nem Ausztriában élő gyerekek után járó családtámogatások összege. A V4-ek, valamint Bulgária, Litvánia és Szlovénia határozott álláspontja, hogy a döntés súlyosan sérti az uniós jogot, az egyenlő bánásmód elvét és a szociális biztonsági koordináció alapelvét, illetve indokolatlan megkülönböztetést jelent, hiszen a külföldi munkavállalók ugyanolyan mértékben adóznak és fizetnek járulékot, mint az osztrák munkavállalók.

Csaknem 40 ezer magyar családot érint
Illusztráció: Shutterstock

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint az osztrák családtámogatások indexálása leginkább a magyar családokat, csaknem 40 ezer gyereket érint. A magyar kormány számára a gyermeket nevelő családok támogatása kulcsfontosságú, mindent megtesznek, hogy biztosítsák a családok teljes körű hozzáférését a jogaikhoz. Ausztria 2016-ban is azt szerette volna, hogy a külföldi munkavállalók csak akkor kaphassanak az osztrák családi juttatás összegének megfelelő ellátást, ha gyermekük is Ausztriában él, akkor az EU nem engedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!