Fogyasztóbarát lakáshitelek

2019.01.14. 07:00

Hitel: mindenki fix kamatozást szeretne

A hitelfelvevők elfordultak a változó kamatozású lakáshitelektől, viszont a fix törlesztésű hitelek kamata némileg emelkedett.

VN

Fotó: Shutterstock

Maguk a hitelfelvevők léptetik le az egyik lakáshitel-konstrukciót a piacról, legalábbis erre utalnak a legfrissebb piaci adatok a BankRáció.hu legújabb – a hivatalos jegybanki adatokon alapuló – összefoglalója szerint. A múlt év első 11 hónapjában a bankok 793 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ami 33 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. – A legfrissebb adatokból kiderül, hogy az új lakáshiteleknél gyakorlatilag mellékessé vált a legrizikósabb, változó kamatozású konstrukciók aránya.

A tavaly novemberben felvett lakáshiteleknek mindössze 6 százalékát adták, ezzel szemben az első 11 hónapban igényelt új lakáshiteleken belül még 16 százalékos a részesedésük. Mindez azt mutatja, hogy a hitelfelvevők elfordultak a változó kamatozású lakáshitelektől. Ebben szerepe van a Magyar Nemzeti Bank lépéseinek, egyrészt a fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó minősítés bevezetésének, másrészt, hogy októbertől szigorúbb szabályok léptek életbe a változó kamatozású lakáshitelek felvételére – hangsúlyozta Trencsán Erika, a portál hitelszakértője. A kamatok és teljes hiteldíjmutatók változásáról szólva elmondta, hogy tavaly novemberben a legalább 1 évig fix törlesztésű lakáshiteleknél 5,36 százalék volt az átlagos kamat, szemben az egy évvel korábbi 5,21 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!