Amit érdemes tudni

2019.02.03. 16:00

A kamatemeléssel megnőhet a havi törlesztőrészlet

Hiába népszerűek a fix kamatozású lakáshitel konstrukciók, a hitelek többsége még ma is változó kamatozású, amit a szakértő szerint érdemes lecserélni.

Budai Dávid

Sokakat érhet meglepetésként, hogy a hitel törlesztőrészlete megemelkedik

Fotó: Shutterstock

A kockázatokat tekintve szakadék tátong a lakáshitelpiacon az új és a már meglévő hitelek között – hívja fel a figyelmet a BankRáció.hu összeállítása, amely szerint a kamatkockázat fokozódhat a következő időszakban. – Az újonnan felvett lakáshitelek több mint 70 százaléka több évre fix törlesztőrészletet biztosít, ezáltal kiszámíthatóbbak, biztonságosabbak. A változó kamatozású konstrukciók viszont rizikósak, mert ezeknél rövidtávon – 3-12 hónapon belül – magasabb lehet a törlesztőrészlet, amennyiben a piaci kamatok emelkedésnek indulnak, márpedig ez a jövőben bekövetkezhet, főleg, hogy egy-egy lakáshitelnél évtizedes távlatokról van szó – fogalmazott Trencsán Erika, a portál hitelszakértője.

Sokakat érhet meglepetésként, hogy a hitel törlesztőrészlete megemelkedik
Fotó: Shutterstock

A jegybank egyelőre még nem szigorított a monetáris feltételeken, amelyek alapvetően befolyásolják a hitelkamatokat, de a jövőben valamikor sor kerülhet rá az infláció alakulásától függően. Ha pedig így lesz, az a lakossági hitelkamatok emelkedésével járhat, ráadásul a nemzetközi folyamatok, az amerikai jegybank már megkezdett kamatemelési sorozata, valamint az Európai Központi Bank kevésbé laza feltételek felé való elmozdulása is fokozzák a kamatkockázatokat. Sokakat érhet meglepetés, mivel hiába a fixkamatozású törlesztők népszerűsége nagyon jelentős a változó kamatozású lakossági hitelek aránya, a hivatalos jegybanki adatok szerint a múlt év végén 62 százalékos volt.

A portál számításai szerint egy jelenleg 3 százalékos kamattal futó, még 10 évig törlesztendő lakáshitel havi törlesztése 48-49 ezer forint, azonban 2 vagy 3 százalékpontos kamatemelkedés 10-11, illetve 16-17 százalékos többletet eredményezhet havonta. A teljes visszafizetendő összeg százezrekkel, még rosszabb esetben milliós tétellel növekedhet. Trencsán Erika szerint a kamatkockázattal szemben a minél hosszabb időre, lehetőleg a futamidő végéig fix törlesztést garantáló lakáshitelek jelentenek védelmet. Ezek kiszámíthatók, ugyanis az esetleges kamatemelkedés után sem lesz magasabb a kiadás. A már meglévő, kockázatos változó kamatozású lakáshiteleknél pedig az jelenti a megoldást, ha az adósok fix kamatozású konstrukcióra cserélik azokat.

Az árfolyam-ingadozás miatt a legnagyobb kockázata a devizahiteleknek van, ezzel 2008-ban a bankok és az ügyfelek is szembesültek. Egy 2009-es szabályozás értelmében frank és euróhitelt csak a lakás értékének bizonyos százalékáig lehetett felvenni, majd egy évvel később betiltották az új devizahitel-felvételt. 2011-től ugyan némileg lazítottak a szabályon, de nagyon magas jövedelemszinthez kötötték a hitelfelvétel lehetőségét. A KSH adatai szerint 2018 első félévében csaknem 648 ezer darab lakáscélú hitelt törlesztettek, amelyből csaknem 180 ezer volt az államilag támogatott és mindössze 646 volt devizalapú, míg 2014-ben a devizaalapú hitelek száma még 212 ezer volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!