Mezőgazdaság

2019.02.25. 11:30

Drónokkal a földek fölé – A kép megmutatja, hol van betegség, hol van tápanyaghiány

Jelenleg még nem lehet drónnal permetezni Magyarországon, de a szakemberek már dolgoznak a jogszabályi háttér megteremtésén. Vas megyében a növényorvosi kamara régóta használ drónokat állapotfelmérésre.

Budai Dávid

A drónok bevetése sokat segíthet a szakembereknek a mezőgazdaságban. A képek elemzése gondokra is felhívja a figyelmet

Fotó: Shutterstock

A mezőgazdaságban jelenleg nem engedélyezett a drónok növényvédelmi célú alkalmazása – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Mint írják, erre csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik majd lehetőség. A hatályos jogszabályi előírás szerint a hazánkban forgalmazott növényvédelmi gépeket típusminősítési eljárásnak kell alávetni, ilyenkor ellenőrzik, hogy a permetezőgép megfelelően működik, szórásképe egyenletes és használata nem okoz elfogadhatatlan környezeti terhelést.

Csakhogy a drónokra vonatkozóan jelenleg nincs elérhető típusminősítési szabvány, és nem ez az egyetlen probléma. A szakembereknek ki kell dolgozni, hogy a permetező drón pilótájának milyen végzettséggel kell rendelkeznie és hogy egyáltalán milyen feltételekkel végezhető a permetezés, a jelenleg érvényes szabály szerint ugyanis a növényvédelmi légi tevékenységre csak a zárt kabinú, pilóta által vezetett légi járművek alkalmazhatók. A növényvédő szerek légi szórásáról csak repülőgép vagy helikopter esetében készült hatástanulmány, drón esetében nem, ráadásul a drónos kijuttatás engedélyokiratba foglalását a növényvédőszer-gyártóknak kell kezdeményezniük.

A drónok bevetése sokat segíthet a szakembereknek a mezőgazdaságban. A képek elemzése gondokra is felhívja a figyelmet
Fotó: Shutterstock

A drónos permetezés tehát pillanatnyilag illegális tevékenységnek számít, mely hatósági intézkedést vonhat maga után. Bár permetezésre egyelőre nem használhatók a drónok a mezőgazdaságban, sok más területen igen, ráadásul Vas megyében ennek nagy hagyományai is vannak. Both Gyula, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, 2015 májusában ők szervezték meg az első drónnapot Magyarországon, később pedig a kamara be is szerzett két mezőgazdasági drónt, melyeket a kamarai tagok – amennyiben rendelkeznek jogosítvánnyal – ingyen használhatnak. A drónok kiválóan alkalmasak például a vadkárok, vagy egy-egy növényállomány taposási kár nélküli teljes körű felmérésére és többnyire erre is használják őket.

A legújabb, tavaly vásárolt drón ráadásul egy speciális kamerával van felszerelve, amely képes olyan színképes felvételeket készíteni, amelynek tanulmányozásával pontos képet kaphatnak a gazdák a növények állapotáról. A színskála segítségével ugyanis meg lehet állapítani, hogy egy táblán belül hol van betegség, vagy hol van tápanyaghiány. Egy ilyen mezőgazdasági drón nem olcsó, nagyjából egymillió forintba kerül – tudtuk meg. Jól látszik tehát, hogy a mezőgazdaságban a jövő – és részben már a jelen is – egyértelműen a drónoké. A négy éve rendezett drónnapot idén május 10-én a szombathelyi Fajtakísérleti Állomáson az osztrák kollégáikkal megismétlik, ahol ezúttal permetező drónokat is bemutatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!