Újdonság

2019.02.10. 15:30

NAV: egyéni vállalkozóknak is adóbevallási tervezet

Újdonság, hogy a magánszemélyeken túl – az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyekhez és az őstermelőkhöz hasonlóan – már az egyéni vállalkozók részére is készül adóbevallási tervezet, amelynek felhasználásával teljesíthetik bevallási kötelezettségüket.

Lakosi Gabriella

A határidőt illetően a kata, illetve az eva szerint adózók kivételek: számukra továbbra is február 25-e a nyilatkozat,illetve a bevallás határideje

Fotó: Unger Tamás

Az egyéni vállalkozóknak azonban az adott tevékenységből származó jövedelemmel, illetve az adóhatósági nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal ki kell egészíteniük a tervezetet a beküldés előtt – tudtuk meg Petkovits Anikótól, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferensétől.

Tavaly valamivel több, mint 10 ezer személyi jövedelemadó-bevallás érkezett be Vas megyében egyéni vállalkozóktól, így az idén körülbelül ennyivel fog emelkedni megyénkben a NAV által elkészített tervezetek száma. A megyében csaknem 14 ezer egyéni vállalkozó van, de a tervezet készítése alól kiesnek azok a kata szerint adózó egyéni vállalkozók, akik nem szereztek bevallási kötelezettség alá eső jövedelmet.

Ha azonban az adózó nem áfaköteles, mezőgazdasági őstermelő vagy egyéni vállalkozó, és a tervezettel egyetért, további teendője nincs.

A NAV által összeállított adóbevallási tervezet március 15-étől elérhető a NAV honlapjáról, illetve a kormányzati portálról egyaránt. A tervezetet legegyszerűbben elektronikus úton egészítheti ki, módosíthatja az adózó ügyfélkapun keresztül, de természetesen kinyomtatva postán vagy az ügyfélszolgálatok valamelyikén személyesen is eljuttathatja a NAV-hoz. Petkovits Anikó felhívta a figyelmet, hogy ha az adóbevallási tervezet adatait az online felületen kiegészítettük, akkor a módosított adatokkal a bevallást jóvá kell hagyni. Ha a beküldés elmarad, akkor május 20-ával az eredeti – kiegészítés nélküli – tervezet válik az adózó személyi jövedelemadó-bevallásává, ha addig nem nyújtott be az adóhatóság közreműködése nélkül elkészített bevallást.

A határidőt illetően a kata, illetve az eva szerint adózók kivételek: számukra továbbra is február 25-e a nyilatkozat,illetve a bevallás határideje
Fotó: Unger Tamás

Magánszemélynél módosításra lehet szükség, ha szerzett olyan jövedelmet, ami nem kifizetőtől származik, ha munkáltatójánál nem (vagy nem teljeskörűen) érvényesítette a neki járó adókedvezményt; például: családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, súlyos fogyatékosság kedvezménye. ­Visszaigényelhető adó esetén meg kell adni a bankszámlaszámot vagy postacímet – attól függően, hogy az illető miként szeretné megkapni az összeget. A visszautalásra vonatkozó adatok megadása után az adóbevallási tervezetet jóvá is kell hagyni. Ebben az esetben a NAV az adót a tervezet jóváhagyásától számított 30 napon belül utalja ki a megadott postacímre vagy számlaszámra. A hibák jelentős része is abból fakad, hogy az adózók elfelejtik a kedvezményeket jelölni, illetve a rendelkezéseket megtenni.

Az szja-bevallási és -befizetési határidő egységesen, valamennyi adózóra vonatkozóan május 20. Az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadó-bevallásának határideje is megváltozott, 2019-től mindenkire egységesen május 20-a az irányadó. Az szja 1+1 százalékáról is május 20-áig rendelkezhetnek a felajánlók. Az adó 1+1 százalékáról az a magánszemély se felejtsen el rendelkezni, akinek a bevallási tervezettel nincs teendője. Ez nem érinti a kata vagy eva szerint adózó vállalkozókat, számukra továbbra is február 25-e a nyilatkozat, illetve a bevallás határideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!