gazdaság

2019.05.31. 07:00

Az időjárás változása szemléletváltást hoz – Agrárfórum Sárváron

Az időjárás változása a következő években minden gazdálkodónál szemlélet- és módszer­beli fordulatot fog kikényszeríteni – hangzott el a Szárazságban is eredményesen címmel az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) sárvári központjában tartott agrárfórumon.

Pajor András

A szó Jakab Istvánnál: csökkenjen az aszályérzékenység Fotó: PÁS

– A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) konferenciasorozatának témája a csapadékhiányos időszakban való eredményes gazdálkodás módjainak ismertetése – mondta Őri Aliz, a NAK Vas megyei igazgatója.

Az aszályos időszakok kezelésében a helyes agrotechnikai módszerekkel történő megelőzés az első és legfontosabb teendő, amelyet minden eredményesen boldogulni kívánó gazdának érdemes megismernie és elsajátítania – hangsúlyozta a rendezvényen dr. Balla István, a NAIK stratégiai főigazgató-helyettese.

A szó Jakab Istvánnál: csökkenjen az aszályérzékenység Fotó: PÁS

Egyre több az olyan természeti jelenség, amely miatt át kell alakítani a mezőgazdaság szemléletmódját, és folyamatos technológiai újításokra van szükség. A legutóbbi tél folyamán 26 százalékkal kevesebb volt a csapadék az elmúlt év­tizedek átlagánál. A legnagyobb víztározók Magyarországon nem a folyók, hanem maga a talaj – mondta a főigazgató.

A termőföld nedvességének megőrzését kell kitűzni első számú feladatként, hogy csökkenjen a vízhiányból adódó veszteség. Ezen a területen még bőven van mit fejlődnie Magyarországnak, hiszen jelenleg a talajba kerülő nedvesség 50 százaléka úgy tűnik el, hogy az nem hasznosul a mezőgazdaságban – emlékeztetett dr. Balla István.

A fórumon előadást tartott Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke. Beszámolt arról, hogy az öntözéssel javíthatók a termés­eredmények, de a jövőt a növények aszályérzékenységének csökkentése jelenti. A kormányzat számos döntéssel támogatja a magyar gazdákat. Dr. Borovics Attila, az ERTI igazgatója arról beszélt, hogy vannak már a változásokat nyomon követő adatbázisok és olyan növények is, amelyek például a változó környezeti feltételek között segíthetik az erdőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!