Hiába szánjuk saját célra, a határon van egy határ

2019.06.16. 07:00

A festményeknek engedély kell, ajándékot hozhatunk és vihetünk

Veszélyeztetett állatokat és növényeket egyáltalán nem, régiséget és háziállatot csak engedéllyel, jövedéki termékeket pedig csak egy meghatározott mennyiségig utaztathatunk.

Budai Dávid

Az Európai Unió tagállamai között a saját célra, ajándékba vásárolt áru ki- és behozatala nincs korlátozva Fotó: Shutterstock

Mi lehet az poggyászban és mi nem? Mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt vagy gyógyszert lehet átvinni a határon? Milyen engedélyeket kell beszerezni, ha szeretnénk, hogy háziállatunk is velünk tartson nyaraláskor? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összegyűjtötte, mi minden kell ahhoz, hogy a határon ne érhessen minket meglepetés. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Az Európai Unió tagállamai között a saját célra, ajándékba vásárolt áru ki- és behozatala nincs korlátozva. Van azonban néhány olyan termékkör (gyógyszerek, védett állat- és növényfajok, vagy az ezekből készült áruk, alkohol és dohánytermékek), vagy éppen a háziállat utaztatása, ami engedélyhez kötött. Háziállat az EU-n belül például kizárólag a lakóhely szerint illetékes állatorvos által kiállított állatútlevéllel (pet passport) kísérheti el gazdáját a külföldi utazásra. Az 50 évnél régebbi kulturális javak: például 50 ezer forintot meghaladó értékű festmények, antik könyvek kivitele szintén csak engedéllyel lehetséges. A folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők csak a kezelőorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal utazáskor, erről érdemes a háziorvostól igazolást kérni.

Veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, valamint a belőlük készült termékek – ideértve a vadász­trófeát és a preparátumot is – behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik ország tekintetében alapvetően tilos. Fontos kiemelni, hogy egyes ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható. Szabadon behozható és kivihető viszont a tankban lévő üzemanyagon felül járművenként legfeljebb tíz liter üzemanyag, ahogyan a magáncélra vásárolt jövedéki terméket (alkohol, cigaretta, üzemanyag) is adómentesen lehet szállítani. Azonban kereskedelmi mennyiségnek számít 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, vagy 90 liter bor és pezsgő.

Az Európai Unió tagállamai között a saját célra, ajándékba vásárolt áru ki- és behozatala nincs
korlátozva Fotó: Shutterstock

Ha nem uniós országba utazunk, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani, ezekről az érintett magyarországi diplomáciai képviseletek tudnak felvilágosítást adni. Általánosságban elmondható, hogy az EU-ban engedély- vagy igazolásköteles termékköröket, árukat érintő célországbéli szabályozásról mindenképpen érdemes tájékozódni. Az ilyen országokból Magyarországra légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta vagy 16 liter sör vagy 4 liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál 150 euró ez az értékhatár. A készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 ezer euró vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk stb.) van, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be-, vagy onnan kilép. Utastájékoztatóval kapcsolatos további információk a NAV oldalán, a http://nav.gov.hu címen találhatók, de kérdéseire a 1819 NAV Infóvonalon is választ kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!