Sok termett, mégis kevesebb

2019.08.27. 11:30

A támogatások és a munkaerő hiánya miatt csökkent a málnások területe

Jó volt az idei bogyósgyümölcs-termés, erre nem lehet panaszuk a termelőknek. Mégis egyre kevesebben foglalkoznak ezekkel a gyümölcsökkel, hiszen nagyon munkaerő igényes az ágazat.

Lakosi Gabriella

Joó István szerint idén nem lehet panaszuk a termelőknek Fotó: Szendi Péter

Joó István málnása Vasvár mellett található, három hektáron körülbelül harmincezer tövön terem neki a piros gyümölcs.

Azt mondta, az idei termés egészen jó lett, bár tavasszal a rossz idő kicsit késleltette a fejlődést, később érett a málna. Akkor a nagyon szeles idő okozott egy kis terméskiesést. De azóta szerencsésen alakult a nyár, a jégeső is elkerülte őket, így összességében elégedett lehet az idei szezonnal.

Az első hullám már július végén befejeződött, de Joó István kétszer termő fajtával foglalkozik, így néhány hét múlva már újra lehet szedni: egészen az első fagyok beköszöntéig lesz majd gyümölcs. Most úgy tűnik, a második szüret is jó mennyiséget hoz majd, kedvezően alakul az időjárás.

Az árak kicsit emelkedtek, de nem kell sokkal többet fizetnünk a málnáért. A termelői ár körülbelül öt százalékkal magasabb, mint az előző évben.

Tavaly nem voltak ilyen szerencsések, akkor a jég is elverte a gyümölcsöt, ráadásul a sok esőzés miatt nehezebb volt szedni az érett szemeket. Most a kánikulai napok okoztak kellemetlenséget.

Nemrég az MTI írt arról, hogy a magyar málnatermesztés évről évre csökkenő tendenciát mutat. Idén kevesebb mint ezer tonna málnát takaríthatnak be a 200 hektárnyi termőterületről, amelynek csak a fele elfogadható színvonalú ültetvény. Az 1980-as években közel 7 ezer hektáron 25–30 ezer tonna málna termett, ami az ezredfordulóra mintegy 1500 hektárra és 10–15 ezer tonnára zsugorodott, azóta pedig még tovább csökkent a termőterület.

Joó István szerint idén nem lehet panaszuk a termelőknek Fotó: Szendi Péter

Joó István ezzel kapcsolatban azt mondta, a támogatások és a munkaerő hiánya okozza a legnagyobb gondot. Míg a kalászos növényekkel foglalkozó gazdák rengeteg pályázatra jelentkezhetnek, a gyümölcstermesztők sokkal nehezebb helyzetben vannak.

A bogyós gyümölcsök ráadásul különlegesen munkaerő-igényesek. Jó embereket pedig nehéz találni a feladatra. Ausztria közelsége miatt sok a felvásárló, könnyű eladni a termést, de a munkaerő nagy részét is elszívja a szomszédos ország. Még ezer forintos órabérért is nehéz embert találni a munkára. Egyre távolabbról érkezik a munkaerő, még a Dél-Dunántúlról is jönnek, ha szezon van.

Erre az egyik megoldás a Szedd magad akció lehet, ezzel már próbálkoztak idén, és nagy sikere volt. De a betakarítási időn kívül is kell az ember, sokkal kevésbé lehet gépesíteni a málnatermesztést, mint mondjuk az alma esetében.

Sokan szerinte a kedvezőtlen időjárásra fogják a csökkenést, pedig a véleménye szerint ennek sokkal inkább gazdasági okai vannak. A dinnyetermelők például összefognak, közösen alakítják ki az áraikat. Ugyanez az összhang a bogyósgyümölcs-termesztők között egyáltalán nincs meg, pedig nagy szükség lenne az együttműködésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!