Jobb mutatókat hozott a nyár

2019.10.17. 17:30

Az ipari termelés csaknem három százalékkal növekedett Vas megyében

Augusztusban az ipari termelés 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit országosan, Vas megyében pedig csaknem 3 százalékos volt a növekedés – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentéséből. Az építőiparban is bővülés látszik ugyancsak havi és éves szinten.

Bakos Ágnes

Fotó: Pixabay

Mintegy 116 milliárd 190 millió forint volt augusztusban az ipari termelés értéke a Vas megyei telephelyeken. Az idei nyolcadik havi vasi termelés­érték az előző augusztusinak a 102,9 százaléka, akkor 111 milliárd 808 millió forintot tett ki a megyében. Havi szinten is bővülés látszik ebben a szektorban Vasban: a júliusi termelés 114,4 milliárd forint volt. Látszik a KSH-adatsorban, hogy a tavasz és a nyár szinte végig bővülést hozott éves összehasonlításban a Vas megyei telephelyeken. Márciusban 10 milliárd forinttal nőtt az érték, áprilisban 8 milliárddal, májusban pedig csaknem 20 milliárd forinttal. A június hozott megtorpanást a szektorban, akkor mintegy 2,2 milliárd forintos visszaesést produkált a vasi ipar, aztán a nyár közepe és a friss adatsor tanúsága szerint a nyár vége ismét bővülést eredményezett.

A régió egészét nézve visszaesés látszik: a júliusi 526 milliárd 694 millió forint után augusztusban 419 milliárd 256 millió forintot tett ki az ipari termelés értéke.

Vas megye mellett Zalában is bővülést mérhettek: a hetedik havi 52 milliárd 221 millió forint után 55 milliárd 748 millió forintos iparitermelés-értéket számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A régiós visszaesés Győr-Moson-Sopron megyében keresendő: a júliusi 360 milliárd 39 millió forint után augusztusban 247 milliárd 319 millió forintot tett ki az ipari termelés értéke.

Az ipar számsoraihoz képest hektikusabb a kép, ha csak az építőipar teljesítményét vizsgáljuk – azt az adatsort is most tette közzé augusztusra vonatkozóan a statisztikai hivatal.

Országosan az építőipari termelés 5,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, értékben 264 milliárd 609 millió forint volt. Vas megyét nézve is bővülést hozott az augusztus: 5 milliárd 907 millió forint volt a Vas megyei székhelyű építőipari termelés értéke. Ez majdnem 160 milliós növekedés a júliushoz képest és kétszer ekkora bővülés a tavaly augusztushoz képest – látszik a számsorokban. Júliusban 5 milliárd 749 millió forint volt a vasi építőipar termelésértéke, tavaly augusztusban pedig 5 milliárd 567 millió forint.

A régióban ellentétes a mutató: csökkenést hozott az augusztus Győr-Moson-Sopron és Zala megyében is az építőipari teljesítményt nézve. Győr-Moson-Sopron megyében mintegy 2 milliárddal lett kisebb az augusztusi termelésérték, mint a júliusi volt: 9 milliárd 151 millió forint. Zalában mintegy 1 milliárd 500 milliós csökkenéssel 7 milliárd 624 millió lett az augusztusi építőipari termelés értéke.

Közben a tavaszi és a nyári vasi építőipari teljesítményt havi szinten nézve van eltérés az ipar egészének alakulásához képest. Például márciusban nagy volt az éves szintű visszaesés: idén 3 milliárd 28 millió, tavaly ugyanekkor 4 milliárd 805 millió forintot tett ki a vasi építőipar termelésértéke.

Az április is visszaesést hozott, legalábbis éves szinten: 6 milliárd 641 millió után 4 milliárd 426 millió forintot ért el a havi érték Vasban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!