igénybe vehető a kalkulátor

2019.12.11. 17:30

Jövőre megszűnik az eva – Év végéig minden érintettnek döntenie kell

Az egyszerűsített vállalkozói adó, közismertebb nevén az eva 2020. január 1-jén megszűnik. A vállalkozók nagy része azonban még nem döntött arról, hogy milyen adónemre tér át a határidő lejárta után. Az adózási formák közötti választást kalkulátor és összeállításunk is segíti.

Budai Dávid

A vállalkozók nagy része még nem döntött arról, hogy milyen adónemre tér át

Fotó: Shutterstock

Az evások december 31-ig dönthetnek arról, milyen adózási formát választva folytatják jövőre tevékenységüket. Az egyéni vállalkozók az egyszerűsített adminisztrációt és adóterhet képviselő katát vagy az átalányadózást választhatják. A társas vállalkozási formában tevékenykedők is lehetnek a kata alanyai (a kft.-k kivételével), de dönthetnek a kiva vagy a társasági adó mellett is. Azok a gazdálkodók, akik év végéig nem élnek a választás lehetőségével, egyéni vállalkozóként a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai alá fognak tartozni, míg társas vállalkozásként a társasági adó alanyává válnak.

Az eva megszűnésével egyidejűleg az érintettek áfaalannyá is válnak, de dönthetnek arról, hogy számukra az alanyi áfamentesség vagy az általános szabályok szerinti adózás a legmegfelelőbb. Ez a döntés azért is fontos, mert 2020. január 1-jétől már ez alapján kell kiállítani a számláikat is. Alanyi mentesség akkor választható, ha 2020-ban a várható bevétel nem haladja meg a 12 millió forintos értékhatárt. Az alanyi mentesség választását legkésőbb 2020. január 15-éig jelezni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Összeállításunkban sorra vesszük a választható alternatívákat.

A vállalkozók nagy része még nem döntött arról, hogy milyen adónemre tér át
Fotó: Shutterstock

Kisadózók tételes adója (kata): Egyszerű adminisztrációval, havi 50 vagy 75 ezer forint (mellékállásban 25 ezer forint) megfizetésével letudhatja adóit. Amennyiben egyéni vállalkozó, kiváltja a személyi jövedelemadót (szja), ha a vállalkozása társaságként működik, akkor pedig a társasági adót és a személyes közreműködése utáni jövedelem szja-ját, szociális hozzájárulási adóját és nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékát. Csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie, így ha eddig kettős könyvvitelt vezetett, a jövőben egyszerűbbé válhat a könyvelése.

Kisvállalati adó (kiva): Akinek van alkalmazottja, vagy aki jövedelmét vállalkozása növekedése érdekében szeretné visszaforgatni, akkor társas vállalkozásként a kiva lehet a jó választás, hiszen a kiva kiváltja a társasági adót, a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást is. Ebben az esetben a személyi jellegű kifizetéseit az általánosnál alacsonyabb adó terheli, a visszaforgatott jövedelmet pedig nem terheli nyereség­adó. A kiva további előnye a társasági adóhoz képest, hogy az adóalap kiszámítása sokkal egyszerűbb, ezért a kiva adminisztrációja is lényegesen kevesebb. Kivásként azonban kettős könyvvitelt kell alkalmazni, így a szakértők csak annak javasolják ezt az adónemet, aki már eddig is így vezette könyvelését.

Szja-s egyéni vállalkozó: Ha tevékenységét mellékállásban végzi, bevételei pedig nem rendszeresek vagy kis összegűek, akkor ezzel a megoldással járhat a legjobban. Ebben az esetben a személyes közreműködéséből származó jövedelme után kell járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetnie. Az egyéni vállalkozói jövedelme után az szja meghatározásához választhat tételes költségelszámolást és átalányköltséget is. Tevékenységéről mindkét esetben nyilvántartást kell készítenie, amely átalányadó választása esetén az eva alatt is vezetetthez hasonló bevételi nyilvántartás.

Társasági adó: Ha társas vállalkozásának nyeresége több, mint a bérköltsége, és ezt a nyereséget jellemzően nem forgatja vissza, hanem kiveszi a cégből, de a kata nem megfelelő, akkor valószínűleg a társasági adóval jár a legjobban. Itt is kettős könyvvitel van, így szintén csak akkor javasolt ez az adónem, ha már eddig is így vezette könyvelését.

Részletes információ és kalkulátor az ngmszakmaiteruletek.kormany.hu/eva-tajekoztato oldalon. A döntéshez segítség kérhető a NAV infóvonalán, a 1819-es telefonszámon vagy az ügyfél-azonosító számmal hívható 06-80-20-21-22-es hívószámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!