Innováció, teljesítmény, kényelem

2020.02.16. 11:00

A GfK kutatása szerint optimista a 2020-as műszaki fogyasztási cikkek globális piaca

A stabil 2019- es év után a GfK szakértői a műszaki fogyasztási cikkek globális piacán +2,5 százalékos értéknövekedésre számítanak 2020- ban. Becslések szerint a fogyasztók globálisan 1,05 billió eurót fognak költeni. A növekedést a telekommunikáció (+3 százalék), a háztartási kisgépek (+8 százalék) és a háztartási nagygépek (+2 százalék) fogják generálni. Az előrejelzések szerint az IT, az irodatechnika és a szórakoztatóelektronikai termékek értékesítése stabil marad, szinte változatlan az előző évhez képest. A GfK becslései egybecsengenek a 2020-as Las Vegas-i CES várakozásaival.

Vas Népe

Az olimpia és a futball-Eb miatt várhatóan több tévé fogy idén

Fotó: Shutterstock

A műszaki elektronikai termékek piacának pozitív értékbeni növekedése 2020-ban minden régióra jellemző lesz, értéke 2 és 3 százalék között lehet. A regionális összetétel szinte változatlan marad 2019-hez képest, miszerint az ázsiai, csendes-óceáni régiók adták az árbevétel nagy részét: 43 százalékot, emellett minden negyedik eurót pedig Európában költöttek el.

– Feltételezzük, hogy az 5G elterjedésével a telekommunikációs ágazat a viharos 2019 után újból növekedni fog. Az okostelefonok iránti kereslet Kínában és a feltörekvő Ázsiában nemcsak a telekommunikációs szektor, hanem a teljes műszaki elektronikai piac egyik fő hajtóereje lesz – fogalmazott Pavlin Lazarov, a GfK műszaki elektronikai termékei piacának szakértője.

– Az innováció, a teljesítmény és a prémiumra való törekvés továbbra is a legfontosabb keresletnövelő fogyasztói trend marad. A fogyasztókat a kényelemhez, az egészséghez és a jóléthez kapcsolódó termékekkel lehet elnyerni és költésre serkenteni. Ennek következtében továbbra is nagy az igény a háztartási kisgépekre mind a feltörekvő, mind a fejlett piacokon. Ugyanakkor a digitális fogyasztók egyre jobban aggódnak a fenntarthatóság miatt, azaz: ebben a technológiai környezetben a kormányok, gyártók, kereskedők és a fogyasztók hogyan lehetnének környezetbarátabbak.

Az olimpia és a futball-Eb miatt várhatóan több tévé fogy idén
Fotó: Shutterstock

Bár még nincsenek meg az év végi számok világszinten, a GfK becslése szerint 2020- ban a telekommunikációból származik majd a tavalyi év összes fogyasztói kiadásának több mint 43 százaléka, 454 milliárd euró. A második helyezett a háztartási nagygépek piaca, a becsült forgalma 187 milliárd euró. Az előrejelzések szerint az informatikai és az irodatechnikai szektor a műszaki elektronikai piac több mint 15 százalékát adja, amelyet a szórakoztatóelektronika követ. Ez utóbbi több mint 146 milliárd euró értékű eladást generál, ami 14 százalékos részesedést jelent. A műszaki elektronikai cikkek piacán a háztartási kis készülékek szektorában várható nagymértékű növekedés, továbbra is egyre nagyobb arányban költenek rájuk a fogyasztók. 2020-ban várhatóan ismét növekszik a részesedésük, a 97 milliárd eurós eladások a költések több mint 9 százalékát érik el. A harc a fogyasztók fi gyelméért továbbra is kiemelt fontosságú, és a megnyeréshez vezető út megtalálása lesz a kihívás 2020-ban.

A magyarországi műszaki elektronikai piac novemberig bezárólag pozitív értékbeni képet mutat. Nálunk is a telekom szektor adta a forgalom 40 százalékát. A telekommunikáción kívül a háztartási kis- és nagygépek piaca növekedett, köszönhetően az év eleji csereprogramoknak. A beváltás év közepéig kitartott, s a beépíthető termékek is népszerűbbek voltak.

– Mivel a black friday utáni akciók decemberben is növelték a keresletet, valamint számos kereskedő kuponakciókkal ösztönözte a háztartási kisgépek értékesítését, így az összforgalom egy számjegyű növekedését várjuk. Idén a szórakoztatóelektronika piacának növekedését prognosztizáljuk, mivel olimpia és futball-Eb is lesz, ezek jellemzően pozitívan hatnak a tévéértékesítésre, amely a szórakoztatóelektronikai termékek forgalmának közel 80 százalékát adja – mondta Sztupár Andrea, a GfK Hungária kereskedelmi igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!