gazdaság

2020.02.17. 14:00

Leáldozott a kedvelt rovarölőnek

Káros lehet az egészségre a klórpirifosz, ezért a hatóanyagot tartalmazó összes készítménynek visszavonta az engedélyét az Európai Bizottság (EB). A döntés érzékenyen érinti a gazdákat.

Vas Népe

Leginkább állománypermetezésre és talajfertőtlenítésre használták Fotó: Shutterstock

Az EB a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok megújításának elutasításáról döntött. Február 16-ig az Euró­pai Unió minden tagállamában visszavonták a legnagyobb mennyiségben felhasznált rovarölőszer-hatóanyag, a klórpirifosz, valamint a klórpirifosz-metil összes készítményét. A bizottság a forgalmazásra és felhasználásra adható türelmi idő lejártát április 16. napjában állapította meg.

Az első klórpirifosz hatóanyagú növényvédő szert 1965-ben hozták forgalomba az USA-ban. Napjainkban a klórpirifosz a világon a legnagyobb mennyiségben felhasznált szerves foszforsav-észter hatóanyag: 50-féle növénykultúrában, több mint 140 kárte­vőfaj ellen engedélyezett a felhasználása, és mintegy 88 országban használják. Magyarországon is a klórpirifosz a legszélesebb körben alkalmazott szerves foszforsav-észter, mely számos kultúrában alkalmazható állománypermetezésre, illetve talajfertőtlenítő szerként. Emellett az őszi kalászos gabona (búza, árpa, tritikále, rozs), őszi káposztarepce, mustár, olajretek, cukorrépa állománykezelésére, valamint takarmány-, csemege- és vetőmag-kukorica, cukorrépa, napraforgó, meggy, cseresznye, dohány kultúrákban talajkezelésre is felhasználható.

Leginkább állománypermetezésre és talajfertőtlenítésre használták
Fotó: Shutterstock

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ESFA) tavaly nyilatkozatban erősítette meg, hogy a klórpirifosz emberi egészségre gyakorolt hatásai között vannak aggodalomra okot adó, kritikus területek, azaz nem zárható ki, hogy a klórpirifosz genotoxikus potenciállal rendelkezik. Egyes vizsgálatok során pedig neurotoxicitási hatásokat figyeltek meg, és megállapították, hogy a szer hozzájárulhat a gyermeki idegrendszer rendellenes fejlődéséhez. Mindezek figyelembevételével az EFSA kezdeményezte a klórpirifosz besorolását az 1B. kategóriába tartozó, reprodukciót károsító anyagként. Az EB ezek után javaslatot tett a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok visszavonására, amelyet a tagállamok elfogadtak.

Dr. Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vasi elnöke elmondta, a mostani döntés nagyon érzékenyen érinti a gazdákat, főleg úgy, hogy már a neonikotinoid hatóanyagokkal csávázott vetőmagokat is betiltották. A klórpirifosz a többi között a repcebolha ellen nyújtott hatékony védelmet, márpedig repcéből Vas megyében is több tízezer hektárnyi terület van. Azok a vegyszerek, amelyek most alternatívaként jelentkezhetnek, jóval kevésbé hatékonyak, viszont nagyjából kétszer annyiba kerülnek. A kamara elnöke hozzátette, a klórpirifoszt csak az unióban tiltották be, máshol továbbra is használható, ami azt jelenti, hogy ezzel a döntéssel versenytársainkhoz képest még nehezebb helyzetbe kerülünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!