moratórium

2020.03.30. 07:00

Az idén nem kell törleszteni

Év végéig nem kell fizetni a hiteleket. Sokan jövedelmük negyven százalékát fordítják adósságtörlesztésre. Személyi hitelek esetében 5,9 százalékban maximálták az alapkamatot.

Vas Népe

Az új személyi hitelt felvevők csaknem harmada költi jövedelme több mint negyven százalékát különböző adósságok törlesztésére

Fotó: shutterstock

Komoly adósvédelmi intézkedést vezetett be a kormány a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítése érdekében, a helyzetet a money.hu elemezte. A hitelesek számára a legfontosabb döntés, hogy kölcsöneikre fizetési moratórium vonatkozik az év végéig, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy december végéig nem kell törleszteniük a kölcsönöket.

Az intézkedés különösen azoknak az alacsonyabb jövedelmű adósoknak jelent sokat, akik a mostani krízis miatt a legrizikósabb szektorokban dolgoznak. Nagy részük ráadásul az egyik legfontosabb adósságféknek számító, úgynevezett jövedelemarányos törlesztési mutató (jtm) által megszabott limit közelében adósodott el.

Az új személyi hitelt felvevők csaknem harmada költi jövedelme több mint negyven százalékát különböző adósságok törlesztésére
Fotó: shutterstock

A hivatalos jegybanki adatokat idézve a portál szakértője, Trencsán Erika azt mondta: 2015 óta a legalacsonyabb jövedelműek csoportjába tartozó, új személyi hitelt felvevők több mint 30 százaléka esett 40 és 50 százalékos jtm-érték közé, azaz a jövedelmük több mint 40 százalékát fizették különböző adósságok törlesztésére, igaz, tavaly javult a mutatójuk. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a moratórium csupán halasztást jelent, ezért amikor lejár az átmeneti időszak, onnantól folytatni kell a törlesztést, és az időközben elmaradt részleteket is vissza kell fizetni.

A lakossági hitelpiacot érintő másik lényeges változás, hogy mostantól a jegybanki alapkamat (0,9 százalék) plusz 5 százalékpontban maximalizálják a fogyasztási hitelek, köztük a személyi hitelek teljes hiteldíjmutatóját. – Az 5,9 százalék alacsonyabb terhet jelent a piacon eddig elérhető legkedvezőbb személyi kölcsönökhöz képest, amelyek thm-je valamivel 7-8 százalék körül volt, a drágábbak pedig két számjegyű mutatóval szerepeltek a banki kínálatban – mondta Trencsán Erika.

Az 5,9 százalékos thm esetében egy 5 éves futamidejű személyi kölcsön havi törlesztése alig több mint 19 ezer forintra jön ki. Ez egy nagyságrendi összeg, pontos értékeket csak az adott bank által megszabott összes részletszabály ismeretében lehet csak mondani. A kamatplafon mostani bevezetésére eltérően reagáltak a pénzintézetek.

A moratórium halasztást jelent, folytatni kell a részletek fizetését

Vannak olyan lakossági bankok, amelyek kínálatában már elérhetőek az új, kedvező kamatozású személyi kölcsönök, akadnak viszont olyan pénzintézetek is, amelyek első körben felfüggesztették a személyi kölcsönök befogadását, mert az új feltételekhez mérten kidolgozzák a kockázatokat, a hitelbírálati kritériumokat és ezt követően jelenhetnek meg a piacon az új termékekkel.

A szakértő rámutatott arra is, hogy bár vannak fékek a túlzott eladósodás megakadályozása érdekében, az érintettek minden hitelfelvételről alapos mérlegelés után döntsenek, csak akkor vágjanak bele, ha hosszú távon biztosan vállalni tudják az ezzel járó kiadásokat. Különösen fontos ez a mostani helyzetben, amikor a koronavírus-járvány komoly negatív hatásokkal járhat a gazdasági környezetre, a háztartások mindennapjaira nézve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!