egyelőre a hónap végéig érvényes

2020.03.18. 19:02

Hétfőtől leáll a termelés az Opel szentgotthárdi motorgyárában

A jövő hét elején leáll a termelés az Opel szentgotthárdi motorgyárában. Az intézkedés egyelőre a hónap végéig érvényes, a továbbiakról a járványügyi helyzet függvényében döntenek.

Tersztyánszky Krisztina

A szentgotthárdi gyárban hétfőn leáll a munka. Hogy miképpen lesz tovább, a járványügyi helyzet alakulása dönti el

Fotó: Cseh Gábor

Amint azt Kaszás Zoltán, a cég sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, már hetek óta egy sor intézkedést vezettek be a gyárban, hogy a fertőzésveszélyt a lehető legminimálisabbra csökkentsék. Amellett, hogy számos plusz higiéniai előírást léptettek életbe, korlátozták a külföldi utazásokat, és erősen megszigorították a gyár területén a látogatók fogadásának feltételeit is.

Megtudtuk, hogy ezen a héten péntekig vagy bizonyos gyártási folyamatok esetében szombatig még lesz termelés az Opel-gyárban, még feldolgozzák a beérkezett anyagokat, és a kész motorok kiszállítása is zajlik a különböző autógyárakba. Hétfőtől viszont már leáll a termelés a gyárban, összhangban azzal, hogy fokozatosan a PSA csoport összes autógyára bezárja kapuit, és nem lesz hova szállítani az itt készült motorokat.

A szentgotthárdi gyárban hétfőn leáll a munka. Hogy miképpen lesz tovább, a járványügyi helyzet alakulása dönti el
Fotó: Cseh Gábor

Azt, hogy a kényszerű leállás időszakát hogyan fogják „betudni” a szentgotthárdi gyár mintegy 850 alkalmazottjának, még nem döntötték el, erről jelenleg is folynak a tárgyalások. Az biztos, hogy senki sem fog fizetés nélkül maradni – nyugtatott meg Kaszás Zoltán. Megkérdeztük azt is, mit mondanak azoknak a munkavállalóknak, akik távolabbi országrészben laknak, és csak a munka miatt tartózkodnak Szentgotthárdon. Megtudtuk azonban, hogy az Opel-gyárra ez nem jellemző, a munkavállalók jelentős része a városban vagy a környéken lakik.

A tervek szerint az intézkedés egyelőre a hónap végéig szól. Természetesen azonban a járványügyi helyzet alakulásának függvényében a PSA csoport valamennyi gyára, így a szentgotthárdi is az aktualitásoknak megfelelően módosítja majd a leállás idejének ütemezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!