Esőre szomjaznak a földek

2020.04.12. 07:00

A kártevők nem, a tavaszi fagyok viszont megyeszerte okoztak kárt

Nagy szükség volna az esőre, ugyanis az elmúlt három hónapban mindössze hatvan milliméter csapadék esett Vas megyében. A repce, a csapadékhiány mellett a hajnali fagyokat is megsínylette.

Budai Dávid

Dr. Pusztavámi Márton egy hathektáros repcetáblában mutatta meg a növényt ért fagykárt

Fotó: Unger Tamás

A koronavírus-járvány és a miatta hozott intézkedések ellenére a földeken rendben, az évszaknak megfelelően haladnak a munkákkal. Az őszi vetést gondozzák, a tavaszinak pedig készítik elő a terepet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei szervezetének elnökét, dr. Pusztavámi Mártont kérdeztük az aktuális munkákról. – Az enyhe tél ellenére a kártevők most kevésbé jelentenek gondot, a megállapított fertőzöttség olyan alacsony, hogy a mezőgazdasági munkák, amelyek jobbára a tavaszi vetésű kultúrák talajának előkészítését jelentik, sajnos zavartalanul folynak – hangsúlyozta.

Dr. Pusztavámi Márton egy hathektáros repcetáblában mutatta meg a növényt ért fagykárt
Fotó: Unger Tamás

– Azért sajnos, mert most már nagyon örülnénk annak, ha ezeket a munkákat félbeszakítaná egy kiadós eső. Egy hónapja nem esett számottevő csapadék a megye mezőgazdasági területeire. Márpedig az őszi vetésű növények, a gabonafélék és a repce már nagyon hiányolják a csapadékot. Mindezt tetézte a múlt héten jelentkező mínusz 6 és 8 fokos fagy is. Megijedni azonban most még korai volna, tavaly ugyanis hasonlóan aszályos, sőt még kicsit rosszabb körülmények voltak a megyében, mikor a májusban érkező 130 milliméternyi csapadék annyira kompenzálta a vízhiányt, hogy végül rekordtermést takaríthattak be a gazdák. Az esély, hogy hasonló történik, az idén is megvan. De ez nem változtat azon a tényen, hogy három hónap alatt összesen mindössze 60 milliméter eső esett – mondta az elnök.

Az évszaknak megfelelően halad a munka a földeken a járvány ellenére

Az Operatív Vízhiány Értékelő és Előrejelző Rendszer adatai szerint egyébként ezúttal az ország nyugati régiója járt a legrosszabbul, ugyanis szinte az egész ország aszálymentes, csupán Győr-Moson- Sopron, Veszprém és Vas megye egy részében van enyhe, néhol közepes aszály. A már említett kártevőkkel egyelőre nincs nagy gond, viszont a már szintén említett fagyok erősen meggyérítették a repcét. Ilyenkor azokból a rügyekből, amelyek éppen a megtermékenyítés folyamatában voltak, nem keletkezik becő. A növény ugyan károsodott, meghajolt, de ebből még felépül, viszont már biztosan többletmunkát igényelnek a táblák, amelyeket gombaölő szerrel kell majd kezelni. – A koronavírus-járvány azoknak, akik a mezőgazdaságon belül élelmiszer-termeléssel foglalkoznak, egyelőre nem okozott számottevő veszteséget. Bár teljesen megnyugodni nem lehet, hiszen a magyar birkahúst az olaszok vásárolják fel. Egyelőre megengedett ugyan a szállítás, de ha további korlátozásokat vezetnek be, tönkremehet az egész ágazat – mondta dr. Pusztavámi Márton.

– Igyekeztünk felkészülni mi is, ezért az agrárkamara megyei szervezete munkacsoportot hozott létre, amelynek az a feladata, hogy minden, a járvánnyal kapcsolatos lényeges információt begyűjtsenek, azokat elemezzék, és ha szükséges, megtalálják a módját a bajba került gazdák segítésének. Az agrárkamara vasi elnöke szerint az ágazatnak nem kell tartania a munkaerőhiánytól, sőt valószínűleg a mezőgazdaság, azoknak a munkavállalóknak egy részét is „fel fogja szívni”, akik a járvány hatására vesztik el állásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!