Munka az online világban

2020.04.21. 07:00

Mivel a jövő bizonytalan, felértékelődik, ha a dolgozó tudja, mire számíthat

Az online munkavégzés került a Vas megyei foglalkoztatási paktum 2014–2020 szakmai rendezvényének fókuszába, amelyen vasi kistelepülések polgármesterei és jegyzői vettek részt.

Merklin Tímea

Konferencia online: a moderálást tegnap délelőtt is dr. Balázsy Péter megyei jegyző vállalta a megyeházáról. A monitoron látszanak a résztvevők: polgármesterek, jegyzők

Fotó: Cseh Gábor

A paktum eredményeinek ismertetésén túl „a hivatal mint jó gyakorlat” volt dr. Balázsy Péter megyei jegyző témája. Megvilágította, hogy a Vas megyei önkormányzat 2014-től 2019-ig honnan hova jutott, miként vált az otthoni munkavégzés, az online elérhetőség az elmúlt öt évben számukra mindennapi gyakorlattá. Ezért tudták egyik napról a másikra átállítani a hivatalt a beszerzett mobil eszközökkel az otthonról működtetésre, és vált lehetővé az online iktatás is.

Konferencia online: a moderálást tegnap délelőtt is dr. Balázsy Péter megyei jegyző vállalta a megyeházáról. A monitoron látszanak a résztvevők: polgármesterek, jegyzők
Fotó: Cseh Gábor

Wawrzsák Zsolt okleveles szupervizor arról beszélt, milyen szempontokra kell odafigyelni, hogy a dolgozók megfelelő hatékonysággal, belső lelki egyensúllyal és elkötelezettséggel végezzék el a munkájukat. Ennek fontos érzelmi szempontjai, hogy „érzem, a munkám fontos”, hogy „megfelelő – tiszteletteljes, szeretetteljes, elfogadó – légkör vesz körül”, hogy „amivel foglalkozom, az a képességeimnek és képzettségemnek megfelelő”. Meghatározó mentális szempont, hogy „kompetens vagyok a tevékenységemben”, „a feladataim nem túl könnyűek és nem túl nehezek”, vagyis: „nem vagyok alulmotivált és a munka nem okoz kudarcélményt”.

A szakértő a stressztényezőkről is beszélt: ha a munkafeltételek nem megfelelők, ha gyakoriak a változások. Ma ez főleg azt jelenti, hogy sok munkavállaló rákényszerült az online kapcsolattartásra. Stresszt jelent, ha a felelősség túl sok vagy túl kevés; ha a karrierfejlődés túl gyors vagy túl lassú. Stresszel járnak a csoporton belüli vagy a felettessel való konfliktusok, a mobbing (akár a főnöktől, akár a munkatársaktól jövő pszichoterror), amit csírájában el kell fojtani. Wawrzsák Zsolt friss példája volt: hatósági karantén után tért vissza valaki dolgozni, és kerülték őt a munkatársai, utalásokat tettek a helyzetére.

A szakértő ismertette a „munkahelyi jólét” tizenkét pontját, amit egy 2018-as felmérés nyomán állítottak össze. Az első két helyen szerepel: „Tudom, hogy mi várható a munkahelyemen”; „Minden nyersanyagforrás és felszerelés a rendelkezésemre áll, amire a munkavégzéshez szükségem van.” Ezek most különösen felértékelődnek, hiszen bizonytalan a jövő. A harmadik helyen áll: „Mindennap azt csinálom, amiben a legjobb vagyok.” A további jóléti pontok közt szerepel: „Az elmúlt hét napban elismerést vagy dicséretet kaptam, mert jól végzem a munkámat”; „A főnököm vagy legalább egy kollégám törődik velem.” Ezeket az online munka világában is lehet alkalmazni, sőt nem szabad elfelejteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!