elvetették

2020.05.12. 07:00

A tavaszi szántóföldi munkák fináléjához értünk Vasban is

Lassan végeznek a tavaszi vetésekkel a földeken. A csapadékhiány miatt sok helyen kell számolni terméskieséssel.

Vas Népe

Kukoricavetés Vasban. Porzik a föld

Fotó: Unger Tamás

A tavaszi árpa, a zab, a magborsó és a cukorrépa vetése a múlt héten gyakorlatilag befejeződött, de a szójavetés 71, a kukoricavetés 92, míg a napraforgóvetés 97 százalékával is végeztek – közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn.

Az AM közleményében megemlíti, a napraforgó és a kukoricavetések az eső után sok helyen kikeltek. Az elvetett napraforgótáblák gyomirtása ugyanakkor nagy kihívást jelent a növényvédelemnek, mert az alapkezelések az esetek zömében láthatóan hatástalanok voltak – írták.

Kukoricavetés Vasban. Porzik a föld
Fotó: Unger Tamás

Az őszi búza növekedése sok helyen lelassult, a gyengébb termőhelyi adottságú területeken gyakorlatilag megállt, a jobb talajokon még van esély az állományok regenerációjára, de a terméskiesést már nem tudja megakadályozni az esetlegesen érkező csapadék. Több helyen a kalászosoknál a szármagasság kicsi, kevesebb szalma várható.

A kalászok egy része üres, valószínűen kevesebb termés lesz. Az őszi káposztarepce virágzása lassan befejeződik, itt közepes termés várható. Az agrártárca felhívta a figyelmet, hogy az aszály nem enyhül, a földeken továbbra is nagy szükség lenne esőre. Az AM szerint az őszi és tavaszi vetéseknél a lehullott 5-10 milliméter eső sok helyen csak a „tűzoltásra” volt elég. A viharos szél tovább szárítja a földet, így a kelés vontatottabb, a fejlődés gyengébb a kívánatosnál, a legnagyobb probléma az ország északi területein van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!