Új perspektívát nyújtani

2020.05.01. 07:00

Itthon kell tartani a járvány miatt hazatért építőipari szakembereket

Ötezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a mostani járványhelyzet miatt, akik közül a legtöbben Nyugat-Európában dolgoztak korábban. Eddig azonban mindössze néhány százan próbáltak Magyarországon elhelyezkedni.

VN

A szakmunkások közül legtöbben Nyugat-Európában dolgoztak korábban

Forrás: Stock

Az iparági adatok szerint 2008 óta az elmúlt években mintegy 30 ezer építőipari szakmunkás és mérnök helyezkedett el a határokon kívül, mintegy 15-20 százalékuk érkezhetett most haza a járvány miatt. A hazai építőipar évek óta küzd szakemberhiánnyal, amelyet a külföldről érkező, jellemzően szerb és ukrán vendégmunkásokkal pótoltak. Ennek ellenére csupán pár száz külföldről hazaérkező szakember próbált eddig itthon és a szakmáján belül elhelyezkedni, közölte a KÉSZ Csoport.

A szakmunkások közül legtöbben Nyugat-Európában dolgoztak korábban
Fotó: Stock

– A maradj otthon kampány jól működik, hasonlóan fontosnak érezzük most a maradj itthon üzenetet is – mondta el Vida Tamás vezérigazgató. Az elmúlt hetekben két hazatérő szakmunkásbrigádnak adtak munkát. A megfelelő jövedelem, a tiszta foglalkoztatottság és a szakmai kihívás a legfontosabb pillérei annak, hogy sikerüljön itthon tartani a hazatérőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!