több a szabálytalanság

2020.06.14. 07:00

Foglalkoztatás feketén: az építőipar viszi a prímet

Kevesebb ellenőrzés, több szabálytalanság. Az építőiparban és a vagyonvédelemben dolgoztatták tavaly a legtöbb munkavállalót feketén.

VN

Feketemunka: az építőipar viszi a prímet

Fotó: VN

Tavaly a munkaügyi hatóság 15 509 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 73 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont munkavállalók (63 959 fő) 62 százalékát érintették. 2018-hoz viszonyítva az ellenőrzések száma csökkent, miközben a szabálytalan munkáltatók aránya kicsivel nőtt, viszont a szabálytalansággal érintett munkavállalók arányában javulás volt tapasztalható.

Feketemunka: az építőipar viszi a prímet

Továbbra is meghatározó a feketefoglalkoztatás: a vizsgálatokkal érintett munkavállalók 17,51 százalékát tette ki (11 201 fő), egy évvel korábban csaknem ezerrel kevesebb hasonló esett volt, ráadásul a feketefoglalkoztatással érintett munkavállalók aránya 2011 óta tavaly volt a legmagasabb. Az építőipar adta az összes feketén foglalkoztatott munkavállaló 37 százalékát (4120 fő), a személy- és vagyonvédelmi munkáltatók pedig a 18 százalékát (2025 fő), ebben az ágazatban dolgozó munkavállalók több mint a negyedét bejelentés nélkül foglalkoztatták.

A feketefoglalkoztatással kapcsolatban továbbra is megállapítható, hogy a bejelentés elmulasztása a leggyakoribb szabálytalanság és az „adminisztrációs hiba”, a „könyvelő mulasztása”, a „próbamunka” és az „első munkanap” kifogások a legjellemzőbbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!