Megéri napelemet telepíteni

2020.08.18. 14:30

A 10 kW-os rendszer havi 30-40 ezer forintos villanyszámlát válthat ki

Sokat fejlődtek a napelemek az utóbbi időben, magas, 30-40 ezer forintos villanyszámla esetén a beruházás akár már hat év alatt megtérülhet.

Budai Dávid

Jerse András (középen) Gyürü Tamással és Tóth Ferenccel földre épített állványra telepített egy 10 kW-os rendszert Gencsapátiban

Fotó: Szendi Péter

Egyre népszerűbbek a megújuló energiaforrások, Európában az elfogyasztott energia 18,9 százaléka már 2018-ban is megújuló energiaforrásból származott – az Eurostat adatai szerint, azóta pedig csak növekedett ez az arány. A megújuló energiaforrások Magyarországon is egyre terjednek, főleg a napelemek népszerűek. Ennek egyik oka, hogy a vállalkozásoknak egy sor napelemes pályázatot írt ki a kormány.

A támogatás persze egy dolog, de vajon tényleg megéri napelemet telepíteni? A válasz röviden: meg, és egyre inkább megéri majd. Egy szakportál szerint tíz év alatt a napelemek teljesítménye megduplázódott, miközben az áruk a tizedére csökkent.

Jerse András (középen) Gyürü Tamással és Tóth Ferenccel földre épített állványra telepített egy 10 kW-os rendszert Gencsapátiban
Fotó: Szendi Péter

– Tavaly a 280 wattos napelemek mentek, idén pedig már a 370-esek, miközben a panelek jóval olcsóbbak lettek – ezt már Jerse András, egy napelemek telepítésével foglalkozó cég ügyvezetője mondta, aki szerint éppen ezért nem is éri meg bespájzolni napelemekből. Minél később vesz valaki napelemet, annál olcsóbbat és nagyobb teljesítményűt fog kapni. Míg korábban a 13 éves megtérülési idő ígérete is túlzónak tűnt, ma már nem illik 9 éven túli megtérüléssel rendszereket tervezni, miközben átlagosan már 7 év alatt visszajön a telepítés ára. Persze minden megoldás egyedi, de általánosságban igaz, hogy minél nagyobb egy rendszer, annál gyorsabb a megtérülési idő. Egy 30 napelemtáblából álló, 10 kW-os rendszer már havi 30-40 ezer forintos villanyszámlát képes kiváltani, egy ilyen beruházásnak hat év alatt visszajön az ára. Ilyen magas villanyszámla persze többnyire csak akkor jön össze, ha valaki árammal fűt, hő­szi­vattyút üzemeltet, esetleg az elektromos autóját is a háznál tölti. Ha jól van belőve a rendszer, annyi áramot termelünk, amennyit fel is használunk. A napelemek áprilisban és októberben termelik a legtöbb áramot, nem nyáron, és az sem gond, ha felhős az idő, de télen csökken valamennyit a teljesítmény.

A napelemesek körében az a pletyka terjed, hogy 2024-től az áramszolgáltató és a fogyasztó közti éves elszámolást havira változtatnák, ahogy egyébként Ausztriában is van. Ez azonban a fogyasztók szempontjából nem lenne túl jó. Jelenleg a nyáron megtermelt többletet télen vissza lehet kapni a szolgáltatótól, havi elszámolás esetén azonban a nyáron megtermelt felesleget 15 forint plusz áfáért átveszi ugyan az áramszolgáltató, de télen, amikor a napelemek nem termelnek annyit, és szükség van a hálózati áramra is, mi már csak 37 forintért kaphatunk áramot a szolgáltatótól.

A napelemtáblák gyakorlatilag elnyűhetetlenek, a jégeső miatt biztosan nem kell aggódnunk.

Jerse András elmondta azt is, ma már a gyártók jóval a megtérülési időn túli garanciát adnak a termékeikre, de nem szokott gond lenni. A napelemeket általában a tetőre telepítik, ha viszont erre nincs mód, akkor egy földre épített állvány is megoldás lehet. Bármelyiket választjuk is, maga a telepítés legfeljebb két napot vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!