gazdaság

2021.01.17. 07:00

Az áfacsökkentés is felpezsdítette az ingatlanpiacot – De mi a helyzet Szombathelyen?

A tavaly októberben bejelentett állami lakásprogram hatására jelentősen nőtt a kínálat az ingatlanpiacon, sok helyen pedig az árak is megindultak lefelé.

VN

A jelek szerint nagy lendülettel vághat neki a következő 5-6 évnek az új lakások piaca a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság és a lakásépítési kedv átmeneti csökkenése után – legalábbis erre utalnak az ingatlan.com legújabb adatai. A kínálat bővülése mellett a kereslet jövőbeni alakulását tükröző érdeklődések is lendületet kaptak. Az árak pedig sok helyen lefelé indultak.

Szombathelyen emelkedett az új lakások ára Grafika: Ingatlan.com

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője azt mondta, az állami lakásprogram tavaly októberben bejelentett új, idei évtől elérhető elemei állnak a háttérben. Elsősorban a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa újbóli bevezetése, valamint a csokos vásárlók áfa-visszaigénylési lehetősége miatt nőtt meg az érdeklődés az új lakóingatlanok iránt.

Az áfacsökkentés bejelentésére sok beruházó, társasházépítő reagált. Leporolták a korábbi, a kedvezményes lakás­építési áfa 2019-es kivezetése miatt fiókba került terveket és megkezdték a beruházások és a kivitelezések előkészítését ott, ahol jó üzlet az új lakások építése – fogalmazott a szakértő. Balogh László azt is elmondta, hogy az ötszázalékos áfakulcs bevezetésének hatása már látszik az árakon.

Számottevő kínálatbővülés figyelhető meg Egerben, Győrben, Szegeden, Székesfehérváron, Veszprémben és Szombathelyen is. A vasi megyeszékhelyen azonban az árak egyelőre nem csökkentek. Tavaly októberben még 487 ezer forint volt egy új építésű ingatlan átlagos négyzetméterára, most januárban azonban már 491 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!