ingatlanpiac és építőipar

2021.01.15. 14:00

Kedvezmények: lökést adnak az építőiparnak – Az egyik szombathelyi Tüzép vezetőjét kérdeztük

Egyelőre nem látszik, hogy nagyon elszállnának idén az építőanyagárak, de biztosat még korai mondani a szakember szerint, aki elárulta azt is, tavaly a kényszerűségből otthon maradók lakásfelújításai adták a megrendelések zömét.

Budai Dávid

Építőanyagok, Móricz Attila, 20210114, Szombathely,ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az elmúlt három hónapban a kormány szinte kétheti rendszerességgel jelenti be egy-egy új elemét az otthonteremtési programnak. A megismert kedvezmények hatására felbolydult az ingatlanpiac és az építőipari szektor szereplői is nagy várakozással tekintenek a jövőbe. Móricz Attilát, az egyik szombathelyi Tüzép vezetőjét kérdeztük arról, mennyire volt nehéz a tavalyi év, mekkora jelenleg a megrendelői nyomás, és milyen árakra számítsanak azok, akik építkeznének vagy felújítanának.

A szakember elárulta, jobb lett 2020, mint amire számítani lehetett, annak ellenére is, hogy sok nagy építkezés a járvány miatt valóban leállt. Paradox módon éppen a vírus miatti kényszerszabadságok adtak lökést az építőanyag-kereskedelemnek, ugyanis sokan, akik otthon ragadtak, kihasználták az időt és elvégezték a régóta halogatott felújításokat. Így aztán hiába maradtak el a nagyobb megrendelések, azokat a kisebb, de tömegével jelentkező vásárlói igények kompenzálták.

Rengeteg mindenre van szükség, mire egy ház felépül, Móriczné Boros Zsuzsanna értékesítő itt épp egy tetőablakot mutat
Fotó: Unger Tamás

Mikor a kormány tavaly bejelentette a januártól érvényes kedvezményeket, érezhető volt egy megtorpanás a megrendelői oldalról, mindenki kivárt. Most viszont még túl rövid idő telt el az évből ahhoz, hogy elindulhatott volna a megrendelésdömping, bár kétségtelen tény, hogy egyre-másra futnak be az árajánlatkérések. Eddig a január jó átlagosnak tekinthető – összegzett.

Az árakról szólva elmondta, a 2008-as válság negatív következményeit az építőipar 2013 óta próbálja a januári áremelésekkel orvosolni. Ezek a különböző indokokkal meglépett emelések általában egy számjegyűek szoktak lenni, bár az elmúlt két évben legalább 30 százalékos drágulás figyelhető meg az építőanyagoknál, így az ember azt gondolná, nincs nagyon már hová emelni – fejtette ki Móricz Attila. Hozzátette azonban azt is, hogy a fémszerkezetek esetében drasztikus áremelésekről jönnek a hírek. Mint megtudtuk, többen vannak, akik előre gondolkodnak, és már most megveszik az építőanyagot, hogy aztán, mikor eljön az idő, már csak ki kelljen azokat szállítani.

Ez pedig nem rossz taktika, mert – mint azt a mintegy két évtizede a szakmában dolgozó szakember elmondta – néhány extrém esetet leszámítva (ilyen volt egyébként a 2008-as válság is) olyat még nem látott, hogy valaminek csökkent volna az ára. Szerinte a gyártók felkészültek a tömeges megrendelésekre, így áruhiánytól nem tart. Legfeljebb a szállítás akadozhat ideiglenesen, ami járhat majd némi kényelmetlenséggel, ám az igazi csúszásokat az építkezéseknél nem ez, hanem a kivitelezők kapacitáshiánya okozhatja majd.BD

Ötszázalékos áfa és csok

A kormány tavaly októberben jelentette be, hogy januártól visszahozzák a kedvezményes, ötszázalékos áfát, amely egyaránt vonatkozik az új építésű ingatlanok vételére és építésére is. A csok-támogatással vásárolt, új építésű ingatlanok után ez a csökkentett áfatartalom is visszaigényelhető, ráadásul ilyenkor még vagyonszerzési illetéket sem kell fizetni. Később újabb elemmel bővült az otthonteremtési program, amely a lakásfelújítást tervező gyermekes háztartásoknak teszi könnyebbé a beruházás finanszírozását azzal, hogy a felújítási költségek felét, de maximum 3 millió forintot utólag az állam kifizet. Ezt követte a falusi csok körébe tartozó települések listájának 192 (köztük 28 vasi) új szereplővel történő kibővítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!