Frissen Vasból

2021.03.27. 07:00

Csökkent a magyar termékek aránya

Hat év alatt tíz százalékkal esett vissza a magyar élelmiszerek aránya a boltok polcain. Főleg a nagy hozzáadott értékű termékek érintettek.

Vas Népe

Fotó: Shutterstock

Sok szó esik a hazai élelmiszerek előnyeiről – biztonságosság, ízletesség, frissesség, fenntarthatóság, ellenőrzött eredet –, mégis nehéz pontos képet alkotni a magyar kínálatban betöltött szerepükről, a Nébih ezért 2020 második felében megismételte azt a hat évvel ezelőtti felmérését, mikor a tíz legnagyobb kereskedelmi lánc kínálatát vizsgálták. A szakemberek csaknem 40 ezer termék részletes adatait rögzítették 16 olyan hagyományos árukategóriában (húskészítmények, tejtermékek, tojás, méz), amelyekben a hazai élelmiszeripar el tudná látni a lakosságot megfelelő mennyiségű és jó minőségű élelmiszerekkel.

Kiderült, az összkínálatban a magyar termékek aránya 70 százalék körüli, míg hat évvel ezelőtt még csaknem 80 százalékos szinten állt. A legnagyobb veszteséget a nagy hozzáadott értékű élelmiszerek (sajtok, sonkák, joghurtok, gyümölcslekvárok) szenvedték el, esetükben ma már a polcok több mint felén külföldi árucikkeket találhatunk. A legnagyobb csökkenést a nemzetközi kereskedelmi láncok polcain mérték a szakemberek.

Kiemelt képünkön: Kevesebb a magyar élelmiszer a polcokon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!