2021.03.27. 07:00
Csökkent a magyar termékek aránya
Hat év alatt tíz százalékkal esett vissza a magyar élelmiszerek aránya a boltok polcain. Főleg a nagy hozzáadott értékű termékek érintettek.
Fotó: Shutterstock
Sok szó esik a hazai élelmiszerek előnyeiről – biztonságosság, ízletesség, frissesség, fenntarthatóság, ellenőrzött eredet –, mégis nehéz pontos képet alkotni a magyar kínálatban betöltött szerepükről, a Nébih ezért 2020 második felében megismételte azt a hat évvel ezelőtti felmérését, mikor a tíz legnagyobb kereskedelmi lánc kínálatát vizsgálták. A szakemberek csaknem 40 ezer termék részletes adatait rögzítették 16 olyan hagyományos árukategóriában (húskészítmények, tejtermékek, tojás, méz), amelyekben a hazai élelmiszeripar el tudná látni a lakosságot megfelelő mennyiségű és jó minőségű élelmiszerekkel.
Kiderült, az összkínálatban a magyar termékek aránya 70 százalék körüli, míg hat évvel ezelőtt még csaknem 80 százalékos szinten állt. A legnagyobb veszteséget a nagy hozzáadott értékű élelmiszerek (sajtok, sonkák, joghurtok, gyümölcslekvárok) szenvedték el, esetükben ma már a polcok több mint felén külföldi árucikkeket találhatunk. A legnagyobb csökkenést a nemzetközi kereskedelmi láncok polcain mérték a szakemberek.
Kiemelt képünkön: Kevesebb a magyar élelmiszer a polcokon
Frissen Vasból
- Jézuska-váró programok Vas megyében: Amíg az angyalok szorgoskodnak
- Győzött a Haladás Szombathelyen
- Mikulásvonat indult Szombathelyről Celldömölkre
- Többfelé megmaradt a hó az országban és néhol újabb havazás várható
- Félreértés miatt többször a nő életének kioltásával fenyegetőzött egy férfi egy Jánosháza közeli településen