hirdetés

2021.03.01. 15:00

Milyen személyes banki szolgáltatásokat válthatunk ki, ha van netbankunk van?

A koronavírus járvány miatt általános igény lett, hogy a lehető legtöbb ügyet lehessen online elintézni.

Fotó: Illusztráció!

A bankok is törekednek arra, hogy az ügyfelek számára kényelmessé tegyék a bankolást, és a minél több banki ügyletet lehessen online elintézni. Az OTP Bank ebben az évek során meglehetősen élen járt, hiszen először nekik volt netbankos rendszerük Magyarországon. Manapság már természetesen minden pénzintézet nyújt ilyen jellegű szolgáltatást az ügyfelei számára. Kezdetben csak a számlánk egyenlegét tudtuk nyomon követni, illetve utalások elindítására volt lehetőség.

Azóta a szolgáltatási kör meglehetősen kiszélesedett a netbankok esetében is, és már szinte minden banki szolgáltatás elérhető online is. Természetesen vannak olyan ügyletek, melyek személyes jelenlétet igényelnek, de a járvány miatt egyre többen éltek ezzel a lehetőséggel, így a banki sorban állás is meglehetősen lecsökkent. Hiszen minek várjunk hosszú perceket a bankban, ha a fotel kényelméből elintézhetjük a legalapvetőbb ügyeket, utalhatunk, indíthatunk csoportos beszedést, igényelhetünk elektronikus számlakivonatot vagy köthetünk biztosítást?

Bankolás gyorsan és egyszerűen

A netbanki szolgáltatás segítségével a nagyon sok olyan ügyletet intézhetünk otthonról, amit régebben csak a bankfiókban tudtunk megtenni személyesen. A legalapvetőbb ilyen művelet az utalás vagy az egyenleglekérdezés, ami már a kezdetek óta elérhető. Ezen túl azonban még számos más lehetőségünk is van, amit használhatunk. A bankkártya tranzakcióink nyomon követése mellett a bankkártyánk adatit is megtaláljuk a netbank szolgáltatásai között. Emellett a csoportos beszedéseket is kezelhetjük, és számos igénylést indíthatunk.

Az elmúlt években bővült ki a netbank, köztük az OTPDirekt is brókerszolgáltatással, mely online intézhető tőzsdeszolgáltatás. A lekötéseinket és a befektetéseinket is láthatjuk a netbank rendszerébe, és bizonyos adataink módosítására is van lehetőségünk. Ezek a szolgáltatások már nemcsak a magánszemélyeknek, hanem az üzleti számlabirtokosoknak is rendelkezésre áll, tehát cégek is ki tudják használni a netbank előnyeit.

Hitelfelvétel már személyes találkozás nélkül is

A hitelfelvétel nagyon sokáig csak személyesen volt intézhető. Ez érthető is, hiszen a hitelfelvétel komoly ügylet, és ha nem gondoskodik egy bank a megfelelő azonosításról, vagy arról, hogy az illető önszántából igényli a hitelt, komoly gond is adódhat belőle. Manapság azonban már a hitelfelvételt is intézhetjük online. Már a netbanki felület is lehetőséget kínál nekünk arra, hogy a hiteligénylésünket leadhassuk, és a szükséges papírokat online feltölthessük, hiszen számos igazolás és a dokumentum kell egy hitel pozitív elbírálásához.

Emellett már az azonosítás is történhet online, videóhíváson keresztül. Ennek segítségével az ügyintézés is gyorsabb lesz, ennek értelmében a folyósítás is. Az online hitelfelvétel segítségével nem szükséges személyesen bemennünk a bankfiókba, amivel csökkenthetjük a fertőzés kockázatát, és még egy lépést tehetünk azért, hogy a járvány minél előbb elvonuljon, és az emberek élhessék tovább a megszokott életüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!