Szponzorált tartalom

2021.05.27. 17:10

Online számlázási lehetőségek- gyors, egyszerű és áttekinthető

Vállalkozás indításán gondolkodsz? Fontosnak tartod, hogy a vonatkozó jogszabályoknak minden tekintetben megfelelj? Esetleg már évek óta saját főnököd vagy, és figyelemmel követed az aktuális változásokat? A jogi háttéranyag ismerete legalább olyan lényeges, mint az, hogy a számlázással, adózással kapcsolatban minden kötelezettségednek időben eleget tudj tenni. Ha csak magad is nem vagy könyvelő, akkor bizony jól jöhet egy szakember, aki mindent elintéz helyetted. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy sötétben kellene tapogatóznod az adózás világában.

2020. július elsejétől az online számla rendszerén belül minden belföldi adóalany számára kiállított számlát – áfatartalomtól függetlenül- az adóhatóság oldalán regisztrálni kell. Az online számlaadási kötelezettségnek többféle módon is eleget lehet tenni, viszont a NAV kapcsolat nélkülözhetetlen. A penzkalauz.hu segítségével most sorra vesszük, hogy milyen online számlázási lehetőségek közül választhatnak az érintettek.

A NAV rendszere gyors és megbízható

A NAV ingyenes online számlázó felületet biztosít, melynél gyorsabb, egyszerűbb megoldás aligha létezik. Ugyan időről-időre felbukkannak hírek arról, hogy nem működik megfelelően, vagy éppen a számlázás pillanatában nem elérhető, de ezeket a hibákat igyekeznek a szakemberek minél gyorsabban kijavítani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy alapvetően egy megbízható rendszerről van szó, bár az örök elégedetlenek tulajdonképpen mindenben találnak hibát. Lehetőség van a NAV mobil applikációjának használatára is, amellyel a számlakiállítás mobilis módon megoldható.

A szamlazz.hu nagyon népszerű!

A WEB alapú számlázó programok szintén egyfajta lehetőséget kínálnak, és az online számlázás előírásainak megfelelően működnek. A szamlazz.hu rendszerét számos webáruház választja, de nem csak körükben népszerű az. A korlátlan számban ingyenesen kiállítható számla, a mobilról is használható felület éppen olyan vonzó, mint a biztonság és a NAV adatszolgáltatási kötelezettség automatikus teljesítése. A hatályos jogszabályoknak megfelelő megoldás a NAV saját rendszere mellett a leginkább keresett a vállalkozók körében.

Még mindig él a kézi számlázás

Vannak olyan tevékenységi körök, melyek esetében a helyszínen nem áll rendelkezésre laptop, nyomtató, vagy egészen egyszerűen még mindig a jól bevált kézi számlatömb a kényelmes. Ennek alkalmazására is lehetőség nyílik, viszont ilyenkor a kiállított számlákat a vonatkozó határidőn belül a NAV felületére fel kell tölteni.

Hogyan válasszunk online számlázó programot?

A NAV-álló, adatszolgáltatásra felkészített online számlázó ma már nélkülözhetetlen a gyors, gördülékeny számlázáshoz. De mégis mi alapján érdemes a felsoroltak közül választani? Mely online számlázási lehetőségek felelnek meg leginkább saját tevékenységünknek? A már említett kézi számlázás egyre inkább kiszorulóban van, de sok vállalkozónak még mindig ez bizonyul praktikusnak. Alapvetően a kézi számla esetében az a lényeges, hogy ne rontsd el, és ha számlát írsz, akkor tényleg odafigyelj. Az online számlázás esetében több ellenőrzési lehetőséged is van, így könnyen javíthatod saját magad, ha valamit sikerült félreírnod. Ha esetleg online is elírsz valamit, akkor sincs gond, egy sztornóval megoldható a probléma. Az online rendszerekben az a legjobb, hogy általában ha a rendszer valamilyen nem megfelelő adatot lát, akkor arra felhívja a figyelmet. Ez persze az összegre nem vonatkozik, így annál kiemelten figyelj.

Határidők, adózás, fizetnivalók- segít a könyvelő!

Nem csak a szamlazz.hu esetében, hanem természetesen a NAV számlázó rendszerében is adhatsz hozzáférést könyvelődnek, így minden információt lát, és az aktuális időpontokban gondoskodhat a szükséges teendők elvégzéséről. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan már csak azért is döntenek a könyvelő segítsége mellett, mert így nem kell bajlódniuk a különféle nyomtatványokkal, és biztos kezekben tudhatják a NAV felé aktuális pénzügyeiket. Számos olyan határidő is adódik év közben, melyeket mindenképpen szem előtt kell tartani, és ha van, aki ezekre figyelmeztet, sőt, elvégzi helyettünk a munkát, akkor tudunk azokra a területekre fókuszálni, melyek a vállalkozás szempontjából igazán lényegesek.

A NAV rendszerét egyébként sokan túl bonyolultnak tartják. Nos, a számlázással összefüggésben az átláthatóság garantált. A felületen felhasználói kézikönyvvel, videós segédanyagokkal is találkozhatnak a vállalkozók. Katás vállalkozók számára is megéri mellette letenni a voksot, de akár a szamlazz.hu rendszere is beválthatja a hozzá fűzött reményeket. A lényeg az, hogy a választott adózási formára vonatkozó aktuális szabályok alakulását minden esetben tartsuk szem előtt. A KATA esetében is adódik bőven ilyen, például a burkolt foglalkoztatás megelőzését célzó intézkedésekkel. Ne feledd, vállalkozásod sikeres működése nem csak a napi teendőkön múlik, hanem azon is, mennyire mozogsz otthonosan a jogi hátteret illetően. Ez akkor is lényeges, ha egyébként könyvelővel dolgozol együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!