Okok

2021.06.08. 07:00

Csúcsokat döntött meg a búza és a kukorica ára

A járvány okozta keresletcsökkenés miatt a sertésárak ideiglenesen csökkentek, a gabonafélék azonban drasztikusan drágultak 2021 első negyedévében – derül ki a KSH elemzéséből.

VN

20200920 Békéscsaba Exkluzív gyárlátogatással egybekötött sajtótájékoztató a békéscsabai Bonduelle gyárban. Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet

Fotó: MW

A búza tonnánkénti felvásárlási ára elérte a 70 ezer, a kukoricáé megközelítette a 65 ezer forintot az év első három hónapjában. A gabonafélék ára összességében 32 százalékkal növekedett egy év alatt, a drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet áll. A drágulás már tavaly elkezdődött, de 2020 utolsó negyedévében ugrásszerűen folytatódott.

A KSH összesítése szerint a műtrágyaárak 4,6, a növényvédő szerekéi 4,5, az állatgyógyászati készítményekéi 4,9 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az üzemanyagok ára 3,4 százalékkal volt magasabb. Feltehetőleg a vendéglátóipari kereslet visszaesése áll a vágósertés felvásárlási árának mintegy 29 százalékos csökkenése mögött: 2020 márciusában 542, idén februárban 344 forintot adtak kilójáért. A legfrissebb adatok szerint a trend megtört, a vágósertés ára márciusban újra nőtt az előző hónaphoz képest.

Az év első hónapjaiban a behozott élő állat és hústermék volumene csökkent, az élőállat-kivitel viszont számottevően emelkedett.

Kiemelt képünkön: Megnőtt az érdeklődés a kukorica iránt is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!