Körkép

2021.07.04. 15:30

Bárhol lehet tömeges halpusztulás – Utánajártunk, hogy Vas megyében mi a helyzet

A velencei-tavi halpusztulás a tó becsült halállományának legfeljebb 1,5 százalékát érintette. A szombathelyi Csónakázótavon is pusztultak a halak tavasszal, ennek oka az enyhe tél lehetett.

Budai Dávid

Éppen két hete, június 17-én a Velencei-tóban tömeges halpusztulás kezdődött: két nappal később érte el csúcspontját. A haltetemeket a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) munkatársai és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek elkezdték összegyűjteni, a helyi vízügyi igazgatósággal, valamint az Állatorvostudományi Egyetem halegészségügyi laborjával együttműködve a vízből és a halakból is mintát vettek.

A további halpusztulás megakadályozása ér­dekében a szakemberek nagy teljesítményű, vízforgató szivattyúkat telepítettek a tóra. Összeállításunkban arra keressük a választ, mi okozhatta a tömeges halpusztulást, illetve, hogy megvan-e a veszélye annak, hogy Vas megyében is előfordul hasonló.

A MOHOSZ által kiadott közleményből kiderült, hogy az elpusztult és összegyűjtött halak zöme az első hullámban szélhajtó küsz és balin volt, a második hullámtól kezdődően egyre inkább karika- és dévérkeszeg. Az oxigénhiányban elpusztult halak mennyisége mintegy 4000 kg, ebből a fenti fajok 90% feletti részarányt képviselnek. Bár a látvány másról árulkodott, az összegyűjtött halmennyiség nem számít jelentősnek, a tó becsült halállományának 1–1,5 százalékát jelenti.

Bizakodásra ad okot, hogy folyamatosan javul a helyzet, az elmúlt napokban alig bukkant fel újabb haltetem, az a néhány, ami mégis megjelenik, zömmel nagytestű amur és busa, melyek pusztulása a minden évben védhetetlenül kialakuló elhullási folyamat része. Az újabb laboreredmények is megerősítették a szakemberek korábbi sejtését, hogy a halakkal egyértelműen oxigénhiány végzett, a mérgezés és az emberre veszélyes kórokozó jelenléte kizárható.

Az oxigénhiány kialakulásában döntő szerepet játszott a rohamos felmelegedés, ennek hatására berobbant az algaállomány, amely aztán elvette az oxigént a halaktól. Gyakorlatilag másfél hét leforgása alatt játszódott le egy normál esetben két hónapig tartó folyamat, bő egy hét alatt 15 fokról 25 fokra növekedett a vízhőmérséklet. A helyzetet súlyosbította a szélcsendes időjárás is. A történtek ellenére a tó vízminősége jó, fürdésre alkalmas, mindezt a tisztiorvosi szolgálat mérései is igazolták, ugyanakkor egy tartósan aszályos, forró nyári időszak esetén ismét előfordulhat halpusztulás a tóban, ezt megelőzni nem lehet.

A szakemberek úgy látják, hogy a tartósan alacsony vízállás és a gyarapodó iszapréteg miatt szükség lesz a vízpótlásra, mert szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy a tó átmenetileg kiszárad, erre korábban volt is példa. Mindez azonban nem egyszerű, a Velencei-tó vízállása jelenleg 98 centiméter, a szabályozási szint 140-160 centiméter, ha ennél magasabb a vízállás, akkor le kell ereszteni a vízből, ha alacsonyabb, akkor pedig tölteni kell a tavat az erre a célra szolgáló víztározókból (zámolyi és pátkai).

Jelenleg ezekben sincs meg a vízpótláshoz szükséges mennyiségű és minőségű víz, a vízügy 2016 óta egyetlen csepp vizet sem engedett ki a tó vízgyűjtőjéről, a tározók a száraz időjárás miatt majdnem üresek. A tó feltöltésének másik lehetséges módja a mesterséges vízpótlás, azonban a más vízgyűjtőkről átvezetett víz eltérő fizikai-kémiai összetételű, mint amihez a tó ökoszisztémája „hozzászokott”, így ez a megoldás ökológiai katasztrófát okozhat.

Puskás Norbert, a vasi horgászszövetség ügyvezető elnöke elmondta: a Velencei-tavihoz nem mérhető, de a szokásosnál nagyobb halpusztulás idén tavasszal a szombathelyi Csónakázótavon is előfordult. Többen jelezték a felbukkanó haltetemeket, amelyeket a szövetség munkatársai amilyen gyorsan csak lehetett, eltávolítottak.

Az okokat csak sejtik, de vélhetően arról lehetett szó, hogy az enyhe tél miatt kimaradt a nyugalmi periódus a halaknál, ez pedig kondíciójuk leromlásához vezetett. Az oxigénhiány miatt fellépő tömeges halpusztulást teljesen kizárni sehol nem lehet, a rendkívüli meleg és az alacsony vízállás rossz párosítás. A vasi tavakat figyelik, jelenleg sehol nem tapasztalják, hogy gond lenne, de mindenkit arra kérnek: ha haltetemmel találkoznak, a vasivizeken.hu oldalon található elérhetőségek egyikén jelezzék a szövetségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!