gazdaság

2021.07.06. 07:00

Csökkent a munkanélküliség az EU-tagállamokban

Az euróövezetben a májusi munkanélküliségi ráta 7,9 százalékra csökkent az áprilisi 8,1 százalékról.

MTI

Debrecen, 2016. április 18. Lisku Tibor raktáros-árukiadó térkövet pakol a GSV Kereskedelmi Kft. (Gulyás Tüzép) építõanyag-telepén. A 25 éves cég áruházában és tüzép telepén - 50 ezer négyzetméteren - csaknem 100 ezer terméket kínál a lakosság és az építõipari vállalkozók, kivitelezõk részére. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) program hatására a korábban tapasztaltakhoz mérten 20 százalékkal többen keresik fel a Kft. telephelyeit. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az Európai Unióban az idén májusban áprilishoz képest az EU statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb adatai szerint. Az áprilisi 8,1 százalékról szezoná­lisan kiigazítva az euróövezetben a májusi munkanélküliségi ráta 7,9 százalék volt. Az elemzők kevésbé javuló mutatóra, 8 százalékra számítottak májusra. Egy éve májusban 7,5 százalék volt a ráta. A statisztikákból kiderül: a munkanélküliek száma 12 millió 792 ezerre esett az áprilisi 13 millió 98 ezerről.

Az Európai Unióban pedig a munkanélküliségi ráta az áprilisi 7,4 százalékról 7,3 százalékra mérséklődött májusban, a munkanélküliek száma pedig 15 millió 660 ezerről 15 millió 278 ezerre csökkent.

Az idén májusban az uniós tagállamok közül a legmagasabb munkanélküliség Görögországban volt, 15,4 százalékkal, ami azonban javulás az áprilisi 17,2 százalékhoz viszonyítva. A legalacsonyabb rátát, 3,3 százalékot Csehországban és Hollandiában mérték. Az Eurostat honlapja szerint Magyarországon a munkanélküliségi ráta az áprilisi 4,5 százalékról 3,9 százalékra esett, a munkanélküliek száma pedig 216 ezerről 187 ezerre mérséklődött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!