Vaddisznó

2021.08.13. 19:30

Terjed az afrikai sertéspestis – Egyre közelebb a vírus, a vasi fertőződés kockázata is növekszik

Fejér megyében is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa, Vas megyében egyelőre nincs gond, és azért, hogy ez így is maradjon, mi magunk is sokat tehetünk.

VN

Fejér megyében is találtak afrikai sertéspestissel fertőződött vaddisznót

Fotó: MW-archív

A Fejér megyei Bicske külterületén talált elhullott vaddisznóból mutatta ki kedden az ASP vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. Az esetről az országos főállatorvos tájékoztatta az Európai Bizottságot, és értesíti az érintett partnerországokat

is. A betegség az ASP vaddisznókban való természetes terjedésével kerülhetett át Komárom-Esztergom megyéből. Idén februárban még arról írtunk, hogy az ASP vírusa Vas megyétől távol, Komárom-Esztergom megyében van csak jelen, így a vaddisznóktól történő közvetlen fertőződés esélye csekély.

Fejér megyében is találtak afrikai sertéspestissel fertőződött vaddisznót
Fotó: MW-archív

Márciusban aztán Győr-Moson-Sopron megyét is elérte az ASP miatti korlátozás, de fertőzött állatot nem találtak. A mostani Fejér megyei eset pedig jól mutatja, a vasi fertőződés kockázata egyre növekszik. Az ASP emberre nem veszélyes, jelentőségét az a gazdasági kártétel adja, ami a megbetegedett állományok leöléséből, valamint a kereskedelmi korlátozásokból adódik.

Éppen ezért a legfontosabb továbbra is a járvány házi sertésekre történő átterjedésének megakadályozása, amelyhez el engedhetetlen az állat tartók részéről a járványvédelmi elő írások maradéktalan betartása. A vírust a kirándulók is továbbterjeszthetik. Éppen ezért fontos, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszer-hulladékot az erdőben, illetve a cipőket alaposan tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!