Frissen Vasból

2021.09.14. 07:00

Nagy a kereslet új lakásra, házra Szombathelyen – Négyzetméterárakban leköröztük Győrt

Megállt az építőanyagok drágulása, ami gátat szabott az új ingatlanok áremelkedésének is, de a szakértő szerint már a piac sem bír el további dinamikus árnövekedést.

Budai Dávid

A vasi megyeszékhelyen az új építésű ingatlanok egy négyzetméterét már 580 ezer forintért kínálják

Fotó: VN-archív

Az elmúlt hónapokban drasztikus alapanyag-drágulás jel­le­mezte a világgazdaságot, és Magyarországon is jelentősen emelkedtek az építőanyag­árak. Az utóbbi hetekben azonban megállt a drágulás, ezzel párhuzamosan pedig az eladó új lakások árnövekedése szeptember elején lelassult, vagy stagnálni kezdett. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint mindez nemcsak az építőanyag-drágulás megtorpanásával magyarázható, hanem azzal is, hogy dinamikusabb árnövekedést már nem nagyon bír el a magyar piac. A kereslet ugyanis továbbra is nagyon erős, így nem az érdeklődések elmaradásával magyarázható, hogy megállt a drágulás. Az új lakások iránti kereslet az ingatlanhirdetési oldal adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában tavalyhoz képest 80, 2019 azonos időszakához képest pedig 45 százalékkal nőtt.

A vasi megyeszékhelyen az új építésű ingatlanok egy négyzetméterét már 580 ezer forintért kínálják
Fotó: VN-archív

Balogh László szerint a keresletet élénkítette az idei év elejétől újra bevezetett kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa, de szerepet játszott benne a csok segítségével vásárolt lakások áfa- és illetékmentessége is. Éppen az erős kereslet miatt aztán nem is lehet arra számítani, hogy az építőanyagárak további csökkenése az új lakások árát is mérsékelni tudja majd.

A portál adatai szerint Budapesten az új lakások átlagos négyzetméterára szeptember első napjaiban 927 ezer forintot tett ki, míg augusztusban 926 ezer forintnál járt, ezek az árak a tavaly szeptemberi 868 ezer forintos átlagárat közel 7 százalékkal haladják meg. A fővároson kívüli piacot nézve a legjelentősebb újlakás-kínálatot felvonultató megyeszékhelyek közül Debrecenben az új lakások átlagos négyzetméterára 709 ezer forint volt augusztusban és szeptember elején is, ami a tavaly szeptemberi 597 ezer forinthoz képest 19 százalékos növekedésnek felel meg. Kecskeméten a szeptemberi 661 ezer forintos kínálati átlagár lényegében megegyezik az augusztusi és a tavaly szeptemberi szinttel.

Miskolcon is stagnálás volt havi összevetésben, ám a 603 ezer forintos átlagos négyzetméterár a tizenkét hónappal korábbihoz képest több mint 30 százalékos emelkedésnek felel meg. A győri piacon 571 ezres árral indult a szeptember, ami augusztushoz képest 3 százalékos, éves szinten pedig 18 százalékos drágulást takar, hiszen egy éve még 483 ezer forint volt egy új ingatlan átlagos négyzetméterára. Ugyanennyi volt Szombathelyen is, csakhogy nálunk már 580 ezerért kínálnak egyetlen négyzetmétert, vagyis a csaknem százezer forintos négyzetméterenkénti drágulással lehagytuk Győrt is.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a hónap elején közös helyzetértékelésre és a várható folyamatok elemzésére hívta a nagy áruforgalmat lebonyolító építőanyag-kereskedőket, valamint a kormányzat építésügyért felelős szakértőit. A szereplők megállapították, hogy a meghozott kormányzati intézkedések hatására szeptembertől a kritikus építőanyagok piacán már tapasztalható 10–15 százalékos ármérséklődés.

A konzultáción részt vevő kereskedő-szolgáltató nagy vállalkozások megerősítették, hogy az építőanyag-gyártási, beszerzési árcsökkenéseket az áruk kereskedelmi áraiban is érvényesíteni fogják, vagyis az a fogyasztók számára is érzékelhetővé válik. A résztvevők hangsúlyozták, hogy az előre nem látott, összességében 30 százalékos mértékű építőanyag-áremelkedéseket március és augusztus között meghatározóan az építőanyagok és építési termékek piacán tapasztalt világkereskedelmi folyamatok hatásai okozták. A legnagyobb áremelkedések azoknál a termékeknél voltak, ahol alapvetően importra szorul a magyar építési piac: a fa, az acél, a réz és alumínium, valamint vegyipari alapanyagú termékek ára növekedett drasztikusan.

A faanyagok ára gyakorlatilag napról napra változott, míg végül fél év alatt két és félszeresére nőtt. Közben persze a kivitelezési díjak is igyekeztek lépést tartani a drágulással, így növekedésnek indultak azok is, a segéd-, betanított és szakmunkások bruttó bére fél év alatt nagyjából 10 százalékkal emelkedett. Az ÉVOSZ tagvállalatainak becslése alapján jövőre erős építési kereslet várható, de már normalizált anyagellátási körülmények között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!